Кацнало на планините Риф в северната част на Мароко, средновековното

...
Кацнало на планините Риф в северната част на Мароко, средновековното
Коментари Харесай

Шефшауен – синият град на Мароко

Кацнало на планините Риф в северната част на Мароко, средновековното населено място Шефшауен в миналото е било място, през което хората просто да минат, само че не и да отидат в него. След това на дамите на града им хрумва една безусловно блестяща концепция.

Боядисвайки целия град в блестящо синьо, локалните дами трансформираха това, което е било незабележима спирка по остарелия кервански маршрут сред Фес и Танжер, в една от най-успешните туристически дестинации в Мароко, написа Би Би Си ().

Синьото в Шефшауен стартира единствено преди 20 години .

Традиционно единствено един от регионите на града е бил оцветен в този цвят – остарелият еврейски регион. Сега целият остарял град се боядисва три пъти в годината “, споделя локалният екскурзовод Абдеслам Муден, който си спомня града от времето, когато е бил най-вече бял.

Никой не е сигурен за какво дребното планинско градче е обляно тъкмо в синьо. Някои споделят, че това е нравствен цвят за мюсюлмани и евреи, а други имат вяра, че това е знак на респект към планинския извор, който прави допустимо съществуването на градчето в този другояче недопечен пейзаж. Трети пък са на мнение, че синьото държи комарите вън от града.

Жените не просто са почнали тази традиция, само че я не престават и до през днешния ден. Екипи от двама – трима души боядисват през нощта, когато останалата част от Шефшауен спи. На идващият ден няма и диря от работата им, с изключение на съхнещата багра.

The blue city of Morocco
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР