Катрин Белтън е разследващ журналист. Родена е през 1973 г.,

...
Катрин Белтън е разследващ журналист. Родена е през 1973 г.,
Коментари Харесай

Катрин Белтън, която написа Хората на Путин: Мир с Путин е невъзможен, но Русия е страна на пучове

Катрин Белтън е проверяващ публицист. Родена е през 1973 година, дълги години работи от Москва за Financial Times. В момента живее в Лондон е написа за Washington Post. През 2020 година излиза бестселърът ѝ (минaлата година книгата беше издадена от издателство Ciela и на български като част от поредицата " Власт и отговорност ", селектирана от Свилен Спасов).

" Хората на Путин " се счита за една от най-хубавите книги за съветския президент. Малко след публикуването ѝ няколко съветски олигарси и компании заведоха каузи против журналистката и нейните издатели, само че не съумяха да спрат разпространяването на изданието.

По мотив една година от войната на Путин в Русия Катрин Белтън приказва с немското издание " Шпигел ".
Според нея смяна на властта в Русия може да пристигна единствено под формата на пуч, демонстрира историята на страната.Преговорите с Путин за помирение носят риск от нова война след година.Западът би трябвало да въоръжи Украйна, с цел да може да победи Русия и това да предизвика промяната на ръководството.
Г-жо Белтън, след вашия бестселър „ Хората на Путин “ ви считат за специалист по съветския президент и неговия кръг от олигарси, сътрудници на тайните служби и мафиоти. Разпознахте ли, че следва офанзивата против Украйна?

Не, нашествието в действителност ме изненада. Бях си вкъщи в Лондон през нощта на 24 февруари 2022 година и следях развиването в Twitter. Бях будна, когато Путин изнесе речта си за оповестяване на война в четири сутринта.

Как реагираха вашите източници в Русия на това?

Целият московски хайлайф, с който приказвах, беше също сюрпризиран. Предполагаше се, че Путин ще остане прагматичен. Моите източници чакаха той да спре с оповестяването на независимостта на Донецк и Луганск, да изпрати войски там може би, само че нищо повече.

С кого говорихте?

Имам доста положителни контакти от времето ми в Русия. Някои от тях не престават да приказват с мен, най-вече посредством криптирани месинджъри. Те са държавни чиновници, хора от дипломатически кръгове, банкери, милиардери.

Путин се е изолирал. Кой към момента има достъп до него?

Путин беседва доста с Николай Патрушев, началник на Съвета за сигурност. На прословутото съвещание на съвета няколко дни преди началото на войната той на процедура споделя на Путин какво да прави. Той споделя, че Съединени американски щати употребяват Украйна като платформа за намаляване на Русия. Ето за какво би трябвало да се нападна.

Никой не възрази?

Путин заемаше нещо като приблизително състояние сред своите нападателни сътрудници от разузнаването и по-либералните сили. Но през последните две години той очевидно застана на страната на ястребите: дружно с Патрушев, различен който задава тона, е Юрий Ковалчук, обвързван с Комитет за Държавна сигурност (на СССР) банкер, който Путин познава от първите дни в Санкт Петербург.

Как Путин вижда света?

Параноично. Той и неговият вътрешен кръг наподобяват уверени, че Съединени американски щати подкопават ръководството му с всички вероятни средства. Само победа в Украйна, съгласно него, може да върне статута на Москва на международната сцена. Путин е подготвен да пожертва всички достижения от последните 20 години, с цел да превземе тази територия.

Значи няма кой да го убеди да подписа мир?

Някои от околните му съдружници не са удовлетворени от актуалната обстановка. Игор Сечин, президентът на " Роснефт ", или Сергей Чемезов, който оглавява държавния оръжеен конгломерат и с който Путин е другар от дните си в Дрезден - техните стопански империи са под напън поради глобите. Но се притеснявам, че не смеят да стачкуват против войната.

Някои олигарси внимателно подлагаха на критика войната. Може ли да им се има вяра?

Милиардерът и някогашен притежател на " Челси " Роман Абрамович предложи да посредничи в провалените мирни договаряния с Украйна напролет. В момента той играе роля в размяната на военнопленници. Но не съм сигурна дали в действителност се е дистанцирал задоволително от Кремъл - той въпреки всичко към момента има пряк канал към Путин.

Други олигарси, живеещи в чужбина, като Пьотр Авен или Михаил Фридман, обществено описаха войната като „ злополука “. Те обаче не подлагат на критика непосредствено президента. Остават уязвими на напън от страна на Кремъл, тъй като към момента имат бизнес ползи в Русия.

Как Путин съумя да накара бизнес елита да се съгласи с него?

Започна още през 80-те години, когато той беше офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Дрезден. Тогава тайните служби основават мрежа от подставени компании за незаконен импорт на западни технологии в Съветския съюз и заобикаляне на западното ембарго.

По време на разпада на Съветския съюз хора от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) си осигуриха надзор върху някои стратегически стопански браншове и парични потоци. Предприемачи бяха назначени и доста от тях сложени според. В последна сметка КБГ искаше надзор – първо над стопанската система, след това над цялата страна.

Как стана по този начин, че от всички в тази група тъкмо Путин пристигна на власт?

На ​​пръв взор това е необикновено - той не беше изключително високо в йерархията на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Според личните му думи той е писал единствено безсмислени отчети като сътрудник в Дрезден - макар че евентуално преднамерено омаловажава ролята си в сравнението с това, което тя е представлявала в реалност. Но Путин има огромен гений.

Какъв?

Беше доста добър в това да показва на хората това, което те желаят да видят. Той беше същински хамелеон, стоеше на втори проект и се представяше за непретенциозен – макар че скоро след завръщането си в Санкт Петербург той, приятелите му от тайните служби и мафията поеха стопанската система на града.

Путин си завоюва репутацията на човек, който взема решение проблемите дейно.

И от кметството на Санкт Петербург той беше нараснал до Кремъл...

И там също беше непретенциозен. Това беше извънредно в среда, в която всеки се бореше крепко за личната си позиция. Така че Борис Елцин избра младия Путин за собствен правоприемник, когато финансовата рецесия, корупцията и все по-лошите резултати в социологическите изследвания го принудиха да се отдръпна. Хората на Елцин смятаха, че този неугледен човек ще се държи лоялно и ще продължи демократичния си курс. Хамелеонът беше измамил обкръжението на Елцин.

Какво е особено за Путин като президент?

Основно преплитането на олигархия, служби и проведена престъпност. Чрез своята мрежа Путин разполагаше с голяма каса от черни пари, с която хората му подчиниха медии, съдилища и правоприлагащи органи. След като властта в Русия беше подосигурена, парите бяха употребявани за типичен интервенции на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в чужбина.

Как?

Хората на Путин всяват разкол в западните демокрации, като популяризират подправени вести, подкупват политици и поддържат крайни придвижвания. В същото време Европа беше изнудвана да стане подвластна от евтиния нефт и газ. Едно от първите места, където се употребява този боеприпас от способи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), беше Украйна.

Кога стартира това?

Путин беше извънредно сюрпризиран, когато неговият прокремълски последовател Виктор Янукович загуби изборите през 2004 година от прозападния Виктор Юшченко. Путин отговори на това като спря доставките на газ през тръбопроводите на Украйна, до момента в който Юшченко не одобри договорка, за която се говореше, че газов снабдител от Кремъл подкупва украинската власт.

Така президентът беше дискредитиран и загуби поддръжката на популацията, а съветската власт стартира да се намесва от ден на ден и повече в Украйна - до противозаконната окупация на Крим и прокси войната в Донбас от 2014 година

Войната бушува към този момент година, стотици хиляди бойци са мъртви или ранени, а висшият комисар на Организация на обединените нации за човешките права дефинира броя на цивилните смъртни случаи в Украйна на повече от 7000, в това число съвсем 500 деца. Санкциите вредят на Русия, само че малко хора там се бунтуват. Каква е вероятността съгласно вас да има протест?

Повечето руснаци са нещастни, само че са прекомерно уплашени, с цел да създадат каквото и да било. Вижте какъв брой грубо са репресирани протестиращите: можете да бъдете наказан на 15 години затвор, единствено в случай че наречете войната война. Ако ще има протест, той ще пристигна от елита. Моите информатори сега приказват за Путин по метод, който в никакъв случай преди не съм чувала.

В какъв смисъл?

Войната унищожи десетилетия на работа, благосъстояние и въздействие. Моите източници откриват със боязън, че Русия е изгубила меката си мощ, изгубила е достолепие в интернационален проект и е изолирана: втора Северна Корея с повече нуклеарни оръжия. Московският хайлайф приказва за вероятен заместител на Путин, за вероятни наследници.

Кога се случи тази смяна в настроението?

Повратна точка пристигна през септември, когато Путин беше заставен да наруши обещанието си и да разгласи частична готовност. Оттогава той към този момент не е недостижим. Моите информатори от ден на ден приказват, че исторически Русия е страна на пучове.

Кога му е времето?

Това желае време. Смелостта би могла да се появи, единствено откакто Русия е понесла съществени военни загуби. Докато има късмет Путин да завоюва войната, никой няма да вземе ограничения против него.

Какви са възможностите Украйна да победи Русия във боен проект?

Нова съветска атака е планувана за пролетта. Западът изпраща оръжие, само че то може и да не дойде в точния момент. Освен това Русия просто има повече човешка мощ: 143 милиона поданици против към 40 милиона украинци. Като брой хора Путин ще завоюва, без значение какъв брой неприятна е армията му. Той наподобява подготвен да пожертва стотици хиляди мъже. Путин си прави сметката за дълга война.

Играе ли Путин с времето?

Вероятно е сюрпризиран от единството на Запада през тази първа година от войната. Но разчита на това, че рано или късно ползата ще спадне. Путин е уверен, че Западът е пълен и ленив.

Да приемем, че Украйна успее да нанесе мъчително проваляне на Русия. Какво би се случило тогава?

Тогава нещо би се размърдало. Вероятно виновните политици биха отказали да се подчинят на заповедите на Путин. На него към този момент ще се гледа като на най-голямата опасност за стабилността на страната. Историята може да се повтори и да се стигне до обстановка, сходна на тази от 80-те години на предишния век, когато прогресивните сили в службите за сигурност започнаха промени, които сложиха завършек на ръководството на комунистическата партия.

Кой би могъл да размени Путин?

Секретарят на Съвета за сигурност Патрушев е най-близкият съдружник на Путин в тази война. Той се надява един ден синът му Дмитрий да поеме президентския пост. Не е невероятно двамата да работят прагматично - първо да се отърват от Путин, а по-късно да се извърнат и да сключат договорка със Съединени американски щати.

Не съм сигурна обаче дали може да им се има вяра дълготрайно. Ако съветският хайлайф би имал опция да уточни своя желан правоприемник, това неизбежно би бил някой, който има по-гъвкава позиция по отношение на Запада.

Какво би трябвало да направи Западът, с цел да постави завършек на тази война?

Важно е Западът да продължи да доставя съвременни оръжейни технологии. Знам, че звучи парадоксално, само че Путин няма да отстъпи. Той ще продължи, до момента в който към момента вижда най-малък късмет да завоюва войната.

Една военна патова обстановка не би била задоволителна?

Не, належащо е провалянето на Русия.

Каква е вашата прогноза за 2023 година?

Онова, което би трябвало да ни плаши, е рискът тази война да се проточи прекомерно дълго. Времето не е на страната на Украйна. Украинската стопанска система беше ощетена доста повече от тази война, просто заради мащаба на разрушенията. Колкото по-дълго продължава войната, толкоз по-скъпа става тя за Запада.

Не давате ли късмет на договарянията?

Дори Путин да се съгласи на някакъв тип преустановяване на огъня в този момент, спорът няма да завърши. Да предположим, че той се съгласи на договорка: Русия получава Донецк и Луганск в подмяна на Херсон и Запорожие. Тогава Путин ще се откаже ли? Това в никакъв случай няма да стане. Подобна договорка единствено би насърчила ястребите в Кремъл.

Защо?

На Русия ще ѝ трябват сред шест месеца и година, с цел да стегне армията си и по-късно да опита още веднъж да превземе Украйна. Ястребите ще си кажат: Страхотно, изяснихме тактиката си - в този момент да нападаме балтийските страни. Този спор има капацитета да ескалира във безконечна война, която може да заплаши сигурността на всички ни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР