Католиците отбелязват Денят на Св. Тома Аквински.Свети Тома Аквински (на

...
Католиците отбелязват Денят на Св. Тома Аквински.Свети Тома Аквински (на
Коментари Харесай

Католиците отбелязват Денят на Св. Тома Аквински

Католиците означават Денят на Св. Тома Аквински.

Свети Тома Аквински (на латински: Thomas Aquinas,на италиански: Tomasso di Aquino) е италиански теолог и схоластически мъдрец. Неговите хрумвания лежат в основата на късните метафизичен възгледи на католическата черква, наричани Tомизъм. През 1879 година Томизмът е провъзгласен публично от папа Лъв XIII за основоположно обучение във всички католически образователни заведения. Тома от Аквино се счита от Католиците за един от най-великите теолози в историята и за един от тридесет и тримата отци на Църквата.

Тома Аквински е учтив в абатството на монасите бенедиктинци в Монте Касино,Италия. Замонашава се там през 1248 година Следва в Париж с огромен триумф, за което е наименуван Doctor universalis и Doctor angelicus. От 1248 до 1252 година е студент на Свети Алберт Велики в Кьолн. Следва още веднъж в Париж от 1256 до 1259 и преподава по-късно в Италия (Рим, Витербо и Орвието). От 1269 година е теоретичен префект на Доминиканския медал в Неапол, където основава школа. Умира на път за Втория Лионски събор във Фосанова.. Жизненият му път е път на академик, а не на църковен жрец, политик или придворен, макар че е прекарал дълго време в папския двор. Неговите творби, впечатляващи даже единствено със своето количество, обгръщат съвсем цялото поле на тогавашната просвета, въпреки монахът да е разбирал теологията като център на всички свои старания.

Широтата на ползите му, яснотата на причините, архитектоничното въображение за намиране на систематични връзки са били впечатляващи още за неговите съвременници. След гибелта на Тома неговият медал афишира творбите му за годни като престиж за доминиканците. Папа Йоан XXII го канонизира през 1323 година, не без предпочитание да нервира по този метод францисканците, конкурентния медал на доминиканците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР