Католически и лутерански религиозни лидери поискаха прошка за насилието по

...
Католически и лутерански религиозни лидери поискаха прошка за насилието по
Коментари Харесай

Католици и лутерани се извиниха за насилието на църковната революция


Католически и лутерански религиозни водачи желаеха амнистия за насилието по време на революцията, в границите на която протестантите се отделят от Римската черква.

„ Молим за амнистия за грешките си и за метода, по който християните раниха Христовото тяло и се обиждаха взаимно по време на 500-те години от началото на Реформацията до през днешния ден “, се споделя в взаимно изказване на Ватикана и Световната лутеранска федерация.

Днес се отбелязва навършването на половин хилядолетие откогато немският теолог Мартин Лутер разгласява своите 95 тези, критикуващи Католическата черква и трансформирали лицето на християнството. Реформацията води до обилни публични катаклизми в Европа - войни, преследвания и изселвания, в това число и заминаването на пилигримите за американския континент.

Най-смъртоносният набожен спор в Европа е Тридесетгодишната война, която приключва през 1648 година, след която ролята на религията в европейската политика е лимитирана.

„ Разбираме, че въпреки и предишното да не може да бъде променено, то неговото въздействие върху днешния ден може да се трансформира, с цел да стане тласък за увеличаваща се реципрочност и знак на вяра, че светът ще преодолее разделянето и фрагментирането “, показват още религиозните водачи.

И двата клона на католицизма се ангажират с това да „ преодолеят разликите между тях “, като съгласно тях общото сред тях е повече от разликите им. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР