Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което

Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което ...

Йордан Цонев: Ние сме зрители в преговорите за кабинет, виждаме политическа немощ


"Като зрители на процеса по избор на кабинет, това което виждаме, ни отдалечава от съставянето на правителство. Защото политическата немощ на преговарящите се крие зад мантри "Далеч ДПС". ДПС не е участник в преговорния процес. Получихме една куртоазна покана, срещата продължи 30-40 минути" това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев пред тази сутрин.

Така той отговори на заявките на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да дадат подкрепа за редовно правителство, само ако ДПС няма нищо общо с него.

По думите му партията е била поканена на една единствена среща, на която от "Има такъв народ" са заявили, че разговорите с ДПС се водят в духа на парламентаризма.

"На нас ни беше казано, че не искат подкрепа от ДПС, макар да ни запознаха с приоритетите си. Ние казахме: щом не искате подкрепа, няма да я получите. Казахме, че целта ни е възстановяване на парламентаризма и държавността. Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили. Огромно значение има обаче и персоналният състав", заяви още Цонев.

Такова изискване поставиха вчера и от "Демократична България", като настояха, че партията на Слави Трифонов трябва да ги запознае с имената на премиера и министрите, преди да ги обяви публично, защото не могат да дадат подкрепа на всяка цена, ако хората в кабинета не вдъхват доверие. Те дори посочиха имената на трима министри от служебното правителство, чиято работа се оценява високо - икономическият - Кирил Петков, на финансите - Асен Василев, и на образованието - Николай Денков.

От "Има такъв народ" обаче бяха категорични, че ще обявят имената едва след като получат мандат за съставяне на кабинет от президента. А това няма да стане до края на тази седмица.

Източник: dir.bg