Като значително по-важен от настоящия определи кметът Стефан Радев бюджетът

...
Като значително по-важен от настоящия определи кметът Стефан Радев бюджетът
Коментари Харесай

Предвиждат рекордни нива за Сливен при новия бюджет

Като доста по-голям от сегашния дефинира кметът Стефан Радев бюджетът за 2024 година Това се случи по време на днешното обществено разискване на Проекта за бюджет на общината за 2023 година в зала „ Май “. Според градоначалника работата по правенето му би трябвало да стартира автоматизирано след приемането на бюджета за тази година.

„ По този метод да се преодолее досегашната рецесия и това, че години наред работихме с бюджети, признати по средата или, както е в тази ситуация, към края на годината “, счита Радев. По отношение на бюджета за 2023 година, той регистрира, че преди всичко е включена активността на Общината до този миг и досега на приемането му, което съставлява 2/3 от годината. Това по думите му го отличава от всички останали бюджети, които са одобрявани до момента, защото огромна част от заложените в него дейностите, са в ход или към този момент са изпълнени. Той уточни като образец финансовата помощ от над 1 млн. лева, която Общината отпусна на сдруженията на притежателите при започване на годината за съфинансиране на плановете им за саниране по Националната стратегия за енергийна успеваемост.

„ Като числа равнищата са рекордни за общината – като общи доходи и разноски. До огромна степен това е функционалност на инфлационните процеси, които протекоха в страната през последните години “, уточни още кметът.

Планираните доходи общо за 2023 година са в размер на 188937401 лева Общинските доходи са в размер на 66313 962 лева, при проект за 2022 година 51269 645 лева

Разходната част на бюджета е създадена, като са регистрирани някои по-важни условия - основаване условия и предпоставки за осъществяване на главните цели и задания за 2023 г.; финансово обезпечаване на предложенията направени от второстепенните разпоредители с бюджет. Изготвянето на разходната част е съобразена и с методиката по член 17 от Наредбата за изискванията и реда за сформиране на бюджетната прогноза за локалните действия за идващите три години, за сформиране, приемане, осъществяване и отчитане на бюджета на Община Сливен. Тя е в сходство с настъпилите структурни промени в натуралните индикатори, както и с растежа на разноските за хонорари – повишение на размера на минималната работна заплата – от 710 лева на 780 лева от 1 януари 2023 година

Общият размер на разноските за 2023 година е 188937 401 лева

Като направление с възходящо нарастване в приходната и разходната част през последните години, кметът Радев открои образованието. „ Това е отражение освен на държавната политика, само че и нашата – локалната. Голяма част от обектите, които изпълняваме са в просветителната сфера - детски градини, учебни заведения и уголемение на материалната им база “, уточни още Радев. Като цяло той заключи, че бюджетът за 2023 година подсигурява осъществяването и покрива всички функционалности на Община Сливен.

„ Надявам се с приемането му да преодолеем рецесията, в която се намирахме през последните две години и оттук насетне да се върнем към нормалността в страната и общините “, съобщи в умозаключение кметът.

На днешното обществено разискване участваха ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметовете Румен Иванов и инж. Стоян Марков, общински специалисти и жители.

Проектът за бюджет следва да бъде прегледан от непрекъснатите комисии на локалния парламент и импортиран за гласоподаване на съвещание на общинския съвет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР