Като зловеща илюстрация на безсилието на държавата много години да

...
Като зловеща илюстрация на безсилието на държавата много години да
Коментари Харесай

БСП иска екипи на МВР, ДАНС и ЕС срещу каналджийството

Като злокобна илюстрация на безсилието на страната доста години да се оправи с каналджийството и с корупцията в системата на Министерство на вътрешните работи дефинира случая със починалите служители на реда в Бургас заместник-председателят на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров. Според него продължава и разхищението на държавни средства, тъй като построяването на така наречен защитно оборудване по границата се е трансформирало в едно от най-скъпите инфраструктурни уреди изобщо в историята на страната. " Там бяха изхарчени близо 200 млн. лева, с цел да бъде през днешния ден то в този тип и да разрешава безпрепятственото навлизане на големи групи от мигранти на територията ни, " напомни Зафиров.
Той акцентира, че неслучайно в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия е записано цялостно очистване на каналджийството в страната посредством основаване на взаимни екипи от Министерство на вътрешните работи и ДАНС в партньорство със специфичните служби от Европейски Съюз. 
Държавата би трябвало да активизира всичките си старания за решаването на мигрантския въпрос, в това число и включването на армията в защитата на границата, счита Зафиров. " Преди две Народни събрания беше изчислено, че към 4,2 млн. лева на месец би коствало разполагане на 1050 души персонален състав и 145 единици техника. Беше преценено, че това е задоволително да бъде арестуван и един по-сериозен мигрантски напън ", напомни Зафиров. Той бе безапелационен, че не би трябвало да се позволява да стане подобен случай, с цел да се засилва страната и да покаже, че има воля да се оправи с този проблем. Това съгласно него няма да стане без разрушение на схемите и без бъркане в раната. " Сега се дава пояснение, че казусът е на приблизително равнище, само че без съществени подкрепи този канал не може да съществува ", изясни заместник-председателят на Българска социалистическа партия.  
Междувременно 140 незаконни мигранти бяха хванати от полицията и от Граничния полицейски сектор в Бургас. При първата акция са хванати 88 индивида в тир, ръководен от македонски жител. Те са откарани в местността Ченгене скеле, защото в Четвърто районно ръководство към Министерство на вътрешните работи няма места за настаняването им. По-късно бе обявено за други 53 мигранти от Афганистан, открити в региона сред селата Габър и Дебелт. Ден по-рано полицията задържа 16 мигранти на автомагистрала " Тракия " в региона на отбивката за Костенец и южния метод към Ихтиман. Арестуван е и каналджията, който е превозвал чужданците. Сред тях е имало и деца. Превозваните в автомобила не са имали вода, част от тях са били ранени. Те идват от Афганистан, минали са границата с Турция и не познават водача, който е италианец. 
Окръжният съд в Бургас наложи мярка задържане под стража на 15-годишния сириец Омар Мохамад али Аднан, обвинен за убийството на двамата служители на реда в Бургас с управлявания от него рейс, цялостен с 47 мигранти. Според постановлението на арбитър Георги Иванов той може да се укрие или избяга, което се обосновава от характеристичната оценка, издадена от управата на бежанския център в Харманли, както и от обстоятелството, че е избягал от мястото на престъплението в четвъртък сутринта.
Все още в развой на определяне е възрастта на Омар, защото в началото той е декларирал една възраст, а след това е отразена друга. Ако бъде открито, че е пълновръстен, обвиняванията ще бъдат преквалифицирани, като надлежно се усилва и наказването, което може да му бъде наложено. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР