Като я гледаме тази шоколадова торта, нарочно ще изпаднем в

...
Като я гледаме тази шоколадова торта, нарочно ще изпаднем в
Коментари Харесай

Шоколадова торта с яйчен крем

Като я гледаме тази шоколадова торта, преднамерено ще изпаднем в меланхолия, с цел да имаме опрощение да си хапнем

Необходими Продукти

За блатовете


● брашно - 180 г
● захар - 280 г
● какао - 60 г
● яйца - 2 бр.
● олио - 70 г
● айрян - 300 г гъст
● бакпулвер - 1 бр.
● сода - 1 ч.л.
● ром - есенция

За крема


● масло - 250 г
● захар - 250 г
● течна сметана - 200 мл
● яйца - 2 бр.
● нишесте - 1 с.л. натурално

За глазурата


● сладкарска сметана - 200 мл течна
● шоколади - 2 черни

За украса


● шоколадов чипс
● ядки - смлени
● шоколадов крем

Начин на подготвяне

Блат: В две купи смесваме сухите и течните съставки. Към сухите прибавяме последователно от купата с течните, като бъркаме с миксер до еднородна примес. В тавичка застиламе готварска хартия, изсипваме готовата примес и печем един блат, като ревизираме с съчка по кое време е подготвен. След изпичане оставяме блата доста добре да изстине.

Крем: Разбиваме яйцата със 100 г от захарта. В тенджерка слагаме сметаната и останалата захар, оставяме на слаб огън да се загрее. Бъркаме непрестанно, с цел да не се захване за дъното и да загори захарта. Постепенно прибавяме разрушените яйца, като пламенно разбъркваме с готварска тел.

Оставяме да поври към 4-5 минути, при непрестанно бъркане. Добавяме нишестето. Сместа ври още 5 минути и се отстранява от котлона. Добавя се маслото и се бърка с миксер, до момента в който сместа изстине, с цел да не се образуват бучки. Оставяме крема да се охлади в ледник.

Пристъпваме към сглобяване на тортата. Изстиналия блат разрязваме на три тънки блата - аз персонално употребявам конец, по този начин ми е по-лесно. Редим блат с крем. Блатовете не се сиропират, защото са нежни и влажни. Малка част от крема оставяме, с цел да измажем тортата и извън, както и за украса след това.

Оставяме в хладилника най-малко за час, с цел да стегне тортата добре. След това се заглажда се с нож, потънал в гореща вода, с цел да няма неравности. Отново се връща в хладилника за изстудяване.

Приготвяме глазурата, като на водна баня слагаме сметаната и начупения на късчета шоколад. Бъркаме с тел до еднаквост. Изваждаме тортата и я слагаме върху висока телена подложка, под която се поставя необятна тавичка.

Топлата глазура се полива върху студената торта. Излишната глазура се отича в тавичката под тортата. Връща се в хладилника за час, през който глазурата стяга. Тортата е подготвена за декориране. От останалия яйчен крем подготвяме шоколадов - прибавяме разтопен черен шоколад.

Шприцоваме розички, слагаме ядки в центъра и подреждаме шоколадов чипс. Шоколадовата торта е добре да се разреже на идващия ден - до тогава е стегнала добре, блатовете са попили от крема и са доста сочни.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР