Като всички ученици в България и те имат бележници. В

...
Като всички ученици в България и те имат бележници. В
Коментари Харесай

Деца търсят меча на крал Артур в Разград

Като всички възпитаници в България и те имат бележници. В края на образователната година обаче възпитаниците на главно учебно заведение „ И.С. Тургенев " в Разград няма просто да се хвалят с шестиците си или да се срамят от двойките, а ще се състезават между тях с броя получени заеми в търсенето на меча на крал Артур. Експедицията в света на предишното е рамката на интерактивната стратегия, с която учебното заведение завоюва състезанието на МОН и стана едно от 185-те образователни заведения у нас, одобрени за новаторски.
Експедицията за меча на крал Артур е стратегия, в която вземат участие всички учиници от първи до седми клас в учебно заведение. По време на цялата образователна година те ще работят в разнообразни екипи и активността им ще бъде ориентирана към проучване на предишното. Ще има група на алхимиците, които ще търсят философския камък на Средновековието, ще работи групата на земеделците, която ще сее и прибира годишна продукция, както това е ставало в древността, ще има гилдии на занаятчиите, на търговците, купци и бойци. Всички те ще изследват живота в маналата ера, ще си създадат сами костюми и принадлежности, които са им нужни и ще оферират продукцията си, стоките и услугите на градския базар, както това е ставало в отминалите епохи.

" Тези занимания ще се организират в учебно заведение, в музея, в парка, в квартала, според от тяхната специфичност. Децата ще работят под управлението на учителите, ще оказват помощ родители. Целта е цялата образователна година да мине под знака на събитията, планувани и осъществени с решение на Кръглата маса, както това е било в царството на крал Артур. Децата ще пресъздадат легендата за кралството Камелот като ще се учат дружно да дискутират и намират значимите за тях проблеми, да търсят решения, да извършват авансово набелязани цели ", изяснява шефът на учебното заведение Милена Орешкова.
Целта на интерактивната стратегия е децата да открият предизвикването в класната стая, да вземат участие в действия, които ангажират вниманието им, разсънват страсти и трансформират учебния живот в премеждие. Стремежът на педагозите е да се усъвършенства климата за работа в учебно заведение и да се увеличи мотивацията за учене у децата.
Директорът Орешкова признава, че не е било елементарно да поемат риска с нововъведенията. В учебното заведение учат деца, които живеят в предпазено жилище, лишени са от родителска грижа. Има деца с тежки увреждания. Голяма част от децата живеят в фамилии, където един или двамата родители работят в чужбина, отглеждат ги баба и дядо. Да се сътвори позитивна настройка за учене в такава среда е същинско предизвикателство.

Орешкова и сътрудниците й стигнали до концепцията за нововъведения предизвикани от опита на учебни заведения в чужбина. В рамките на стратегия „ Еразъм " деца и педагози от учебното заведение реализират продан на практики с учебни заведения от Полша, Испания, Италия, Кипър, Турция. Миналото лято в испанския град Дос Херманос Милена видяла, че локалното учебно заведение има специфична балдахинова стая. В ъгъл, ограден с тюлени пердета, били поставени възглавнички на пода. Това било място, в което учителите изпращали деца, които по време на час са се почувствали изтощени, изгубили са централизация, станали са невнимателни. Там малчуганите могат да се усамотят, да починат, да се концентрират и да се върнат в клас подготвени за работа.

Директорът на учебно заведение „ Тургенев " решила, че може да размени учителските директиви " Внимавай! Слушай! " с балдахиновата терапия на испанското школо. Направили ъгъл с тюлени пердета и в стаята на малчуганите в разградското учебно заведение. Интересът към непознатата методика, триумфът на начинанието и желанието на колектива да опитва, предиздвикали Орешкова още по-внимателно да учи опита на европейските си сътрудници. В учебното заведение в полския град Бялисток тя видяла учебна среда, която предизвика креативните настройки. В кабинета по биология имало огромен аквариум с живи риби, в стаята на астрономите от тавана висели телата на планетите, в залата по история щитове, мечове, рицарски доспехи правели предишното да оживява. Сама експерт по история, Милена дълго разглеждала интеарктивната комбинация и по този начин във въображението й се родила концепцията за експедиция в епохата на крал Артур. После се захванала да чете доктрина, дискутирала с сътрудниците и основали новаторската система за заеми.

Тази иновация планува всяко дете да получава разнообразни по мярка заеми според от резултатите му в образователната активност, от участнието му в извъкласни действия, спортни прояви, фестивали, надпревари, олимпиади. Щ е има заеми за интензивност, за положителни действия за приятелски прояви. Целта е всеки да откри своето място и да получи самопризнание, за демонстрирани от него достижения, добродетели, ползи. Така ще се преодолее традицията на българското учебно заведение похвали да получават единствено носителите на шестици и медали. Ще стане ясно, че отличник може да бъде всеки, който поставя старания.

При изработването на новаторската стратегия доста време на създателите им лишило намирането на подобаващи тласъци за поощрения на достиженията. Предвидено е оптималният брой заеми да не надвишава 20 за цялата година, а най-големият Червен заем да получи този, който открие къде е прикрит меча на крал Артур. В тази конкуренция ще вземат участие децата, сполучливо минали през серия сложни провокации, в реализирането на обособени елементи от експедицията. Заедно ще работят дребни и огромни, по метода „ Връстници образоват връстнници ", тъй като е потвърдено, че децата по-лесно възприемат нови познания и умения в съдействие в своята възрастова среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР