Като важна първа стъпка определи румънският президент Клаус Йоханис решението

...
Като важна първа стъпка определи румънският президент Клаус Йоханис решението
Коментари Харесай

Първи реакции от Букурещ за присъединяването на България и Румъния по въздух и море към Шенген

Като значима първа стъпка дефинира румънският президент Клаус Йоханис решението на Европейски Съюз за присъединението на Румъния и България към Шенген по въздух и море от март 2024.

„ Този позитивен етапен резултат се дължи на дейното ангажиране на всички институции с отговорности по тематиката, изключително на Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи ”, споделя президентът в изказване, оповестено на формалния уебсайт на президентската институтция. Той акцентира нуждата от продължение на дипломатическите старания. 

„ Приоритетната цел на Румъния остава цялостното използване на достиженията на правото от Шенген, като премине през последния стадий, а точно премахването на контрола по вътрешните сухопътни граници, както е планувано в признатото решение на Съвета на Европейски Съюз ", отбелязва Клаус Йоханис.

По думите му влизането на Румъния във въздушното и морското Шенгенско пространство е значима и потребна стъпка за румънците.

„ Предприетата през днешния ден стъпка е в интерес на румънските жители, която укрепва позицията на Румъния измежду страните членки, откакто тя закупи статут на страна от Шенген. Румъния беше и остава снабдител на сигурност, в това число във връзка с отбраната на външните граници на Европейски Съюз ", споделя Клаус Йоханис.

Не се забави и реакцията на румънския министър председател Марчел Чолаку. 

" Обещахме, направихме! Вече е публично: от март въздушните и морските граници ще бъдат отстранени и ще можем да издаваме шенгенски визи. След 13 години на провали и унижения, това държавно управление стартира развой, който е необратим от през днешния ден (30 декември). Следващата година ще продължим напъните за дефинитивно привършване на този развой ", написа министър-председателят на формалния си профил в обществената мрежа Фейсбук. 



Министърът на вътрешните работи Каталин Предою благодари на всички сътрудници за решението по отношение на влизането на Румъния в Шенген.

" Важни вести! Съветът на Европейски Съюз утвърждава шенгенските правила за Румъния и България от март 2024 година, които обгръщат въздушните и морските граници. Усилията не престават да включват и сухопътните граници. Благодаря на всички сътрудници ", написа Предою в обществената платформа X.  

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР