Като цяло рутинното пътуване на министъра на отбраната Сергей Шойгу

...
Като цяло рутинното пътуване на министъра на отбраната Сергей Шойгу
Коментари Харесай

На Запада му се яви духа на „Кузкината майка“

Като цяло рутинното пътешестване на министъра на защитата Сергей Шойгу до Северния флот провокира много нервна реакция в западните медии. Вниманието на публицистите привлякоха ученията на нашия флот, чиято цел намерено беше оповестена за отбрана на Северния морски път. Отбелязана е дейната активност на Русия в построяването и укрепването на нейните военни бази в района. Но главното събитие на инспекцията беше, несъмнено, визитата на министъра на защитата на именития нуклеарен полигон на Нова Земя.

Западните сътрудници означиха, че Шойгу е инспектирал полигона в компанията на Алексей Лихачов, началник на „ Росатом “, и също по този начин припомниха февруарското изказване на съветския президент, че „ в случай че Съединени американски щати проведат нуклеарни тествания проби, тогава и ние ще. "

Много е добре, че западните публицисти за известно време се отклониха от композирането на имитации и срещнаха публиката с това, което в действителност се случва в Русия. Чудесно е, че отново се учат да транскрибират топонима Нова Земя.

На същата тази Нова Земя Съветският съюз в миналото е направил 132 нуклеарни опита. Тук е тествано и известното „ произведение АН 602 “, известно още като „ Цар Бомба “. Един от главните основатели на 100-мегатонната бомба беше учен Андрей Сахаров: тогава той към момента не беше фен на дисидентските хрумвания, а интензивно мислеше по какъв начин да изтрие Америка от лицето на Земята, по-специално благодарение на изкуствено цунами. За Ан 602 той получи третата звезда на Герой на социалистическия труд.

Колкото и да е необичайно, „ Цар Бомба “ даде на човечеството десетилетия мир и разцвет, осигурявайки благонадежден баланс на силите на нуклеарните суперсили. Факт е, че през 50-те години Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики нямаха даже непосредствен нуклеарен паритет. Страната ни нямаше задоволително бомби или средства за доставка. Щатите усетиха силата си и нахалстваха всеки ден. Опасността от нуклеарна война сред двете суперсили беше сериозна. През 1961 година американците започнаха да разполагат своите ракети в Турция.

Продуктът на Андрей Сахаров е показан на света през октомври 1961 година Оказа се, че Съюз на съветските социалистически републики завоюва конкуренцията в нуклеарните оръжия с нокаут. Най-мощният американски термоядрен заряд по това време беше единствено 15 мегатона. „ Ню Йорк Таймс “ писаха за тестванията, а от другата страна на океана се замислиха надълбоко. От през днешния ден хвалбите на Хрушчов " ще ви покажем Кузкината майка " наподобяват смешни, само че тогава на никой не му беше до смях.

Наличието на „ Цар бомба “ в арсенала разреши на Хрушчов през 1962 година да ръководи сполучливо Карибската рецесия и да накара Кенеди да изтегли американските ракети от Турция. И още през 1963 година представители на Съединени американски щати и Англия идват в Москва и на тържествена гала подписват Договора за възбрана на нуклеарните опити в атмосферата, космоса и под водата. Така че тестванията на супербомбата доведоха до разведряване - това в действителност се оказа дете-чудо.

Преди 33 години Русия предложи на Съединени американски щати и Англия да вкарат мораториум върху нуклеарните опити. Доброволно се отказахме от най-мощното си геополитическо оръжие, разчитайки на миролюбието и отговорността на груповия Запад. И там го картотекираха като своя победа в Студената война. Подобна политика продължава и през днешния ден – отговорността ни към човечеството се показва като уязвимост: къде са, споделят, вашите червени линии? Е, май е време да им покажем мощ, другояче не схващат добре.

Ядреното въздържане работи с горивото на страха. Веднага откакто американците научиха, че руските ракети са се появили в Куба, в страната избухна цялостна суматоха. Хората излязоха по улиците, стачкуваха, молеха се, биеха се, запасяваха се с консерви, правеха бункери от спонтанни материали, чакаха апокалипсиса и всеобщо нахлуха през мексиканската граница в Южна Америка. Но, парадоксално, страхът е този, който води до дълъг и благонадежден мир.

Днес в Съединени американски щати и елитите, и масите са изгубили страха си. Все си мислят, че изгубилата в Студената война Русия по формулировка е слаба, унизена и безпомощна. Че даже теоретично не е в положение да нанесе нуклеарен удар на територията на Щатите. Тези разкази се набиват в главите от всяко желязо. Тази заблуда за предимство е доста рискова, тя е бременна с война.

Ядрените опити на Нова Земя биха могли да срещнат американската общност с новите разработки на Русия в тази област, да показват до каква степен са стигнали нашите технологии и ясно да покажат с какъв зложелател са се свързали. Нека потърсят в „ Google “ какъв брой минути са нужни на съветска ракета да стигне до Съединени американски щати. Би било потребно и европейската общност да разбере в какво е въвлечена.

Е, фактът, че Съединени американски щати ще проведат свои лични нуклеарни опити, наподобява доста евентуален. Те имат тази тематика на дневен ред от няколко години. Още през май 2020 година, в разгара на коронавирусните блокировки, тя беше интензивно обсъждана в американския естаблишмънт. Все още въобще нямаше СВО, а американците обсъждаха дали могат да извършат нуклеарни опити, с цел да притиснат Китай и Русия и да ги принудят да подпишат тристранно съглашение за ограничение на въоръженията. Господата по необикновен метод схващат дипломацията, нали?

Необходимостта от нуклеарни опити за Съединени американски щати е подчертавана неведнъж от американски военни анализатори. Те показаха трагичното остаряване на всички съставни елементи на американската нуклеарна триада - доста бойни глави и средства за доставка са с изминал период на употреба.

Окаяното положение на наземния комплекс е такова, че преди няколко години необятно се дискутира въпросът дали той би трябвало да бъде изцяло зарязан в интерес на самолети и подводници. Сега наземните комплекси се заменят с нови. Но по какъв начин да изстрелват новите бойни глави, които са тествани единствено на компютър? Някои учени от Лос Аламос считат, че същинските нуклеарни опити са незаменими, „ макар че са страшни “.

Е, ние имаме какво да отговорим на техните тествания. Запомниха ли по какъв начин се написа Нова Земя? Сега да си напомнят по какъв начин се написа kuz`kina mat`.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР