Като цяло през 2022 година ще има номинално възстановяване, поне

...
Като цяло през 2022 година ще има номинално възстановяване, поне
Коментари Харесай

Инфлацията удря най-вече хората с ниски доходи

" Като цяло през 2022 година ще има номинално възобновяване, най-малко по прогнози, това се вижда и в проектобюджета. До средата на годината може да чакаме двуцифрена инфлация, само че е мъчно да се предвижда точната стойност, само че междинната годишна инфлация надали ще е толкоз висока ", това сподели пред NOVA икономистът Владимир Сираков. 

Според него с инфлацията би трябвало да се води битка по разнообразни линии. Държавата може да се намеси с компесаторни механизми, само че опита потвърждава, че това носи негативи в средносрочен и дълготраен проект.

" Инфлацията удря най-много хората с ниски приходи и такави, които са закрепени. Освен това главните съставни елементи, които се усилват са съществени хранителни артикули, електрическата енергия и газта ", съобщи още той.

Икономистът Стоян Панчев акцентира, че повдигането на лихвените проценти в битката с инфлацията може да провокира криза, резултатът от която ще много противен.  Другият вид е да се остави да пораства инфлацията в идващите няколко години. Според него това е по-вероятнвия сюжет.

 istock istock
" Миналата година ръстът на заплатите изпреварваше инфлацията, не може да се каже дали това ще се случи в този момент. Но успокояването на инфлацията няма да намaли цените на стоките. Хората към този момент го усещат ", сподели още той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР