Като цяло общините изпълняват задълженията си по публикуване на годишните

...
Като цяло общините изпълняват задълженията си по публикуване на годишните
Коментари Харесай

Едва 1.5% от бюджета си общините отделят за сигурност и отбрана

Като цяло общините извършват отговорностите си по издание на годишните си финансови доклади. Наблюденията от Третото годишно проучване на цифровото наличие на най-големите общини в България и пилотния Мониторинг на финансовата отчетност онлайн, показани на конференция в Българска телеграфна агенция през днешния ден, демонстрира, че общините извършват уговорките си, само че тук-там това става номинално - въпреки и да се разгласяват докладите, това постоянно не става в наличен за жителите и бизнеса тип . Информацията е налично, само че труднодостъпна. Също по този начин се следи и недобросъвестно изложение на услугите и опциите на жителите на се възползват от регистрите. Например няма изложение на отговорностите и обсега на деяние на обособените служби в общината.

Индексът за електронно ръководство на 27-те най-големи общини (областни центрове) в България се базира на оценка на общинските интернет страници по 111 критерия в пет категории: сигурност и отбрана на персоналната информация, употреба, наличие, предлагани услуги, гражданско присъединяване и обществена ангажираност. За първа година проучването включва и пилотен съставен елемент Мониторинг на финансовата отчетност онлайн.

Ясен Георгиев , изпълнителен шеф на Института за икономическа политика ( ИИП ) изясни, че към момента доста може да се желае във връзка с самото цифрово наличие на българските общини онлайн. Става въпрос за действената връзка сред локални управляващи - жители и бизнес. Именно това взаимоотношение е значимо за демокрацията, безапелационен бе Ясен Георгиев.

Мариана Трифонова, старши специалист Проекти в ИИП, показа съществени параметри от разпределението на бюджета на следените 27 общини за трите години от 2014 до 2016 година . Средно 685 лева са общинските разноски за един жител годишно, като в една община като Смолян те са 737, а в София доста по-малко - 311 лева

От тези разноски 107 лева са от локални налози и такси, 96 лева от общински такси и 10 лева от наказания и санкции . Значителни са разликите при разпределението на тези пера по общини. Например Варна, като по-голям град, се падат 237 лева на локалните налози и такси, а във Видин - 57 лева

В София на човек общинските такси са 187 лева, а в Сливен - 47. Средно столицата София и морската столица Варна събират 18 лева от наказания и санкции на човек, доколкото в Силистра тази сума е 5 лева

Това, което от ИИП подчертаха, че приблизително 64% от разноските на общините се образуват от дотациите от държавния бюджет . Това е високо равнище.

Останалите разноски на общините се разпределят по проидход - 65% от общински такси, 16% от лични приходи - благосъстоятелност, в това число и от продажби. Сравнително скромни са приходите от концесии.

Мариана Трифонова акцентира и проблематично дребният % на разноски на общините за сигурност и защита - приблизително 1.5% от бюджета си общините отделят за този бранш, който включва и ръководството на рецесии и бюджета, който е нужен за обезпечаване на поддържането при зимна конюнктура.
Например висок е този % във Варна - 4.4%, само че значително това се дефинира от обстоятелството, че градът е с изключение на курорт и граничен. Общините като Добрич, Разград, Търговище отделят 0.5% от бюджета си за сигурност и защита.

Особено на фона на идния зимен сезон, съгласно коментара на Мариана Трифонова, това е извънредно незадоволително.

Големи разлики се виждат и при %, който общините отделят за обучение и здраве. Средно за обучение това е 40.8%, само че в Ямбол - над 50%. За опазване на здравето общините приблизително отделят 3.7%, само че в Шумен този % е 6.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР