Като трудноприемливи за България определи президентът Радев Радев поставените условия

...
Като трудноприемливи за България определи президентът Радев Радев поставените условия
Коментари Харесай

От въздушен Шенген печелят само туристите, но не и икономиката

Като трудноприемливи за България дефинира президентът Радев Радев поставените условия от министъра на вътрешните работи на Австрия, с цел да ни отворят “въздушен Шенген ”.

Според президента влизането на България в така наречен въздушен Шенген е стъпка напред, само че би трябвало да бъдем доста деликатни, с цел да не остане просто етикетът " България към този момент е в Шенген ", а присъединяване в пространството да не е пълноценно.

 

“За страната ни е сериозно значимо да се отворят и сухопътните граници от Шенгенското пространство, а освен въздушните, както позволиха, че е допустимо от идната година най-върлите съперници на стартирането на страната ни в общоевропейското пространство Нидерландия и Австрия. ”, безапелационен е Радев.

 

Според Любомир Стефанов, политолог и учител в Нов български университет, да влезем по въздух в Шенген е добра стъпка, само че това е 1/10 от целия развой на интеграция на страната ни в Шенгенското пространство, защото стопанската система ни няма да печели кой знае какъв брой от това.

Икономисти също разясниха, че влизането в Шенген единствено по въздух не носи изгоди на страната ни. Ще завоюват туристите, само че не и стопанската система, считат те.

 

Поставените от Австрия условия за предоставяне на единодушието са трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България спари от ЕС; засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния; както и двете страни да одобряват търсещи леговище афганистанци и сирийци.

 

" Това решение би облекчило пътуванията на всеки от нас, само че не и бизнес пътуванията - опашките на границите за бизнес превоза. Но въпреки всичко това е една добра вест. В България ще бъде мъчно да се утвърди политическо решение за взимане на някакъв контингент от бежанци, каквото изискване слага Австрия пред София и Букурещ. Това не е допустимо, те не желаят да остават в България и никой няма по какъв начин да ги принуди ", сподели политологът Огнян Минчев, учител в СУ " Св. Климент Охридски ", началник на Центъра за районни и интернационалните проучвания.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР