Като стъпка в правилна посока, определи председателят на Съюза на

...
Като стъпка в правилна посока, определи председателят на Съюза на
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев за бюджета за култура: Стъпка в правилна посока

Като стъпка в вярна посока, дефинира ръководителят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев, постигнатото през днешния ден единодушие за установяване на рекорден бюджет от 520 млн. лева за просвета по време на второто гласоподаване на парите за 2024 година. Това е част от дейностите за гладко нарастване на бюджета за просвета всяка година до постигане на 1% от Брутният вътрешен продукт, сподели Мутафчиев пред БГНЕС.


Тепърва обаче Министерство на културата има работа да приготви промени в Нормативната уредба, с които да сме сигурни, че огромна част от средствата, които се отделят, ще отидат за човешкия фактор и ще стигнат до хората, съобщи Христо Мутафчиев. Чак тогава, съгласно него, културните дейци могат да са спокойни.

„ Битката продължава, борбата е за повишаване на приходите за работещите в целия бранш, а освен за нарастване на бюджета на МК “, съобщи още той пред БГНЕС.

Бих споделил, че имаме естествен разговор с Министерство на културата – разговор, който допуска дейности и от синдикална, и от институционална страна за разработване на формула, по която се пресмята минималната работна заплата в нашия отрасъл и тя да стане годна за целия отрасъл. И за държавни структури, и за общински структури, сподели още ръководителят на Съюза на артистите в България.

Според него спомагателните 68 млн. лева за просвета е реализирано с помощта на митингите на културните дейци, които демонстрираха, че могат да са единни и да не се затварят културни институти.

„ Точно това е предизвикало най-вероятно и Борисов, Пеевски и Петков да седнат на една маса и да се схванат за спомагателни средства “, добави Мутафчиев.

Запитан за почналия ремонт на Паметника на руската войска, артистът и ръководител на САБ съобщи, в центъра на София би трябвало да има пространства за младежите, където да се забавляват и да творят. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР