Като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми с

...
Като слаб и неясен, с тромави и сложни механизми с
Коментари Харесай

Слаб и неясен бил предложеният от ЕК пакт за миграцията и убежището

Като слаб и неразбираем, с тромави и комплицирани механизми с доста условности дефинира вицепрезидентът Илияна Йотова оферти неотдавна от Европейската комисия нов Пакт за миграцията и убежището.

Според Илияна Йотова обемният документ няма да докара до консенсус сред страните членки за общи политики на фона на актуалното разделяне по тези въпроси.

Вицепрезидентът откри третия курс на образование, проведен от Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците - България (ВКБООН) и Българското учебно заведение за политика " Димитър Паница ".

Преди месеци ВКБООН сътвори Бежански съвещателен съвет в България, в който вземат участие 13 души от Иран, Ирак, Афганистан, Сирия, Йемен, живеещи в България в продължение на сред 1 и 13 години и осъществили се в разнообразни професионални сфери.

Вицепрезидентът оцени позитивно основаването на Бежански съвещателен съвет, тъй като присъединяване на бежанците във образуването на политиките е залог за адекватността на общите решения.

" Погрешните и закъснели оферти, неприятните наставления значително са причина за настроенията против бежанците и мигрантите, за усилване на националистическата реторика и страховете на европейските жители, без да се вземат решение съответните проблеми ", уточни вицепрезидентът Йотова.

Като евродепутат Илияна Йотова беше заместник-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и съответната ѝ активност беше отдадена на мигрантската рецесия и европейските политики от 2013 година насам. Вицепрезидентът уточни, че нито една от десетте незабавни ограничения, признати през 2014 година, не е работеща.

Като недопустимо вицепрезидентът дефинира предлагането страните да се " изплащат " с финансови средства , в случай че не желаят да одобряват мигранти.

Според Илияна Йотова не е изяснена процедурата по релокация, не е явен статутът на така наречен други форми на взаимност със страните от външните граници на Европейския съюз, както и отговорностите на европейските служби и на приемащите страни. Въвеждат се и нови форми, които в допълнение ще разпалят несъгласията сред страните членки. Не е решен и въпросът със прекъсването на вторични придвижвания на бежанци и мигранти в границите на Европейски Съюз.

Според Илияна Йотова в този момент, когато мигрантската обстановка е относително спокойна, е времето да се обсъдят политиките , свързани с предварителната защита на рецесиите и тяхното ръководство.

" Никой не е застрахован от експлоадирането на нови спорове, а тлеещото напрежение в Близкия изток, бедността и мизерията на Африканския континент, заболяванията и здравните рецесии ни изправят пред доста незнайни ", съобщи вицепрезидентът.

Йотова е на мнение, че съществува риск още повече да се задълбочат настроенията на европейските жители против бежанците и мигрантите и заради неналичието на базисен документ за интеграционни стратегии съгласно потребностите на Европейски Съюз и на обособените страни членки.

Вицепрезидентът е уверена, че трайни решения посредством ефикасни политики за интеграция ще трансформират отношението към бежанците и ще отхвърлят ксенофобските настроения , както измежду политиците, по този начин и в обществото.

По думите ѝ не липсват средства и стратегии за интеграция на европейско равнище, както и положителни практики в редица страни, само че ги няма координацията и общата цел.

В последвалата оживена полемика вицепрезидентът посочи, че политиците имат голяма отговорност за превъзмогване на стандартите в обществото против бежанците.

Обсъден беше и въпросът с непридружените деца - бежанци, пред които има доста незнайни, както и нуждата от рационализиране на нормативната база, която урежда статута на бежанците.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР