Като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим

...
Като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим
Коментари Харесай

Борисов: Като си пукнеш гумата, какъв ЕС, какво Председателство

Като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да приказваме за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през мозъка, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако би трябвало – всички ги изкарвате на открито и до момента в който не се поправи – стоят, сигнализират. И тогава ще видите по какъв начин доста по-бързо ще стане ремонтът. 

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на оперативно съвещание на държавното управление, свикано през днешния ден за противодействието на битовата престъпност и положението на републиканската пътна мрежа в края на зимния сезон.  

Премиерът разпореди на министъра на вътрешните работи организирането на видеонаблюдението и обезпечаването на полицейско наличие в дребните обитаеми места да стане негов персонален приоритет. Борисов подреди също по този начин при пътуванията си в страната и присъединяване си в разбори за работата на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи Валентин Радев да организира срещи с всички кметове, в това число кметските наместници, да се осведоми персонално от тях за работата на мобилните полицейски групи и да подхваща незабавни ограничения за подобряването й, в случай че бъдат докладвани проблеми.

Борисов подреди още, в случай че е належащо, до всяка дупка по пътищата да се сложи служител на реда, който да стои до нея, до момента в който не се запълни. 

Стенограма от съвещанието: 

БОЙКО БОРИСОВ: Радев.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Господин министър председател, уважаеми сътрудници, пожари, наводнения – овладени са. Очакват се, обаче превалявания, както сутринта рапортува комисар Николов, в Югозападна България в идващите два дни и снеговалежи по високите елементи. Но към този момент нещата са овладени, няма някъде нещо, което да ни тормози, всичко е под наблюдаване.

По отношение на престъпността, както беше докладвано сутринта на оперативката при нас, няма нещо, което се е случило изключително. Работи се, несъмнено, по опиати, трафика на хора, следващи интервенции, за които Ви рапортувам всяка сряда заран.

Това е в съществени линии. Продължава анализът, което е доста значимо. Утре аз ще бъда в Плевен и в Ловеч на тези регулярни разбори, те приключват на 29-ти, когато ще бъде националното заседание в Хисаря. И както разпоредихте – ще поканим и кметовете. Ние и в този момент го вършим с кметове и с регионални шефове, само че там ще бъде и господин Панов от Националното съдружие на общините в Република България, с цел да чуят и те нашата оценка и да чуем тяхната оценка, в това число и за това, което сега доста се тиражира – за служител на реда във всяко обитаемо място. Говорихме и през днешния ден по какъв начин да го създадем с тези мобилни групи, в това число дори може би да го заснемем и да го покажем на хората, да знаят по какъв начин работят те. Там, където не знаят за тези групи или пък не са стигнали до тях, да знаят, че може да се възползват и от тях.

БОЙКО БОРИСОВ: Първо, използвай пътуванията си за тези разбори, тъй като ти пътуваш с цялото професионално управление, приказва с всички кметове по места, освен на огромните градове, само че и кметските наместници, село по село – там, където е належащо – камери, да им се помогне. Ако би трябвало, с Министерството на финансите вижте санкциите, които събират те в дребни обитаеми места, да си остават в самите обитаеми места, с цел да се обслужват камерите. Всеки кмет би трябвало да се срещне с теб и всеки да ти каже минават ли, не минават, по какъв начин минават – и да му направиш връзка с мобилната група или с служителя на реда, който 24 часа да му е разполагаем.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Разбрах.

БОЙКО БОРИСОВ: За сътрудниците споделям – над 1200-1300 нови служители на реда сме назначили, в селата са няколко хиляди. Колко хиляди села имаме?

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: 4999 са селата, а 5256 са всичките обитаеми места, останалото са градове – 357.

БОЙКО БОРИСОВ: Да се направи видеонаблюдение, където няма, или служители на реда, като видеонаблюдението да се изведе в полицейската работа. Заемаш се с тази задача и я приключваш до един месец. До разбора в Хисаря това би трябвало да е реалност.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: В Хисаря е в този момент на 29-ти. Един месец най-малко да има.

БОЙКО БОРИСОВ: Има време, две седмици е доста време занапред като се обадите.

След като мине анализът, влизат кметовете при теб, служителите на реда да са там. На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: „ При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър “. Областният шеф слуша, даваш му една седмица период да се поправи. Там, където е добре – не престават по този начин.

Коалицията сме поели ангажимент да свършим работа във връзка с битовата престъпност, наличието на полицията или видеонаблюдение. Оставяш всичко друго и се занимаваш единствено с това.

ВАЛЕНТИН РАДЕВ: Разбрах.

БОЙКО БОРИСОВ: Обща задача с Нанков.
``
Има справедливи аргументи да се отворят доста дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, в случай че е пломба на зъб при такава внезапна температура – пада. Обърнете внимание, Нанков, изключително по скоростните пътища. Където дават отговор общините, ще им помогнете да вземат ограничения. Вижте и горещото преработване. Но отворят ли се такива дупки, стартирате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – в случай че би трябвало, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките до момента в който не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е действителна заплаха за живота. И след това им обяснявате, че в общи линии още година ще е по този начин, до момента в който влезе ТОЛ системата. Пътищата като километри са ни доста, парите за поддръжка са малко. Влезе ли ТОЛ системата, аз съм уверен, че най-малко милиард – милиард и половина доходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка.

Това го прилагате в цялостна мощ. Възлагаш на регионалните началници – всеки приказва с кмета, вършат си график. Защото има тук-там отворени такива ями, които в този момент като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи – ще стои там. Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и предпочитание. Не единствено да записваме хорското злощастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да приказваме за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако би трябвало – всички ги изкарвате на открито и до момента в който не се поправи – стоят, сигнализират. И тогава ще видите по какъв начин доста по-бързо ще стане ремонтът.

Кажи, Нанков.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Уважаеми господин министър председател, сътрудници, по тематиката или по всички тематики обобщение от ресора?

Няколко думи да загатна във връзка с изкърпването, с това какво вършат сътрудниците от организацията понастоящем.

От петък не сме в режим на зимно поддържане, макар че имаме подготвеност тази седмица, заради прогнозите за ниски температури, изключително на високопланинските елементи, да отреагираме при снеговалеж. Тоест, от петък, след края на зимното поддържане, предходната седмица от 16-ти започнахме с кърпежите и с ремонтни действия. Най-тежките сектори бяха упоменати – скоростни пътища. По „ Тракия “ ситуацията е в действителност трагично, в остарялата част на „ Тракия “ – от Пловдив към Стара Загора. Уикендът по тази част на „ Тракия “ и по Е-79 сред Враца и Монтана беше мобилизиран 30% от ресурса на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

В доста от общините помогнахме – къде по сигнали, къде на база изпълнителни протоколи сред сътрудниците от организацията и пътно-поддържащи компании по контракти за настоящи поправки и поддръжка. Помогнахме на локалната власт, на общинските администрации, защото имахме проблеми, знаете – алармирахте за няколко сходни проблема, да не изреждам кои са тези кметове. Областни шефове сигнализираха, сътрудници от регионалните пътни ръководства. Така че насочихме запас и към четвъртокласни пътища, които по принцип са в прерогативите и целите на локалната власт.

Тази седмица продължаваме, не сме спирали, като се изключи местата, където климатичните условия не разрешават. Продължаваме и в границите на десетина дни би трябвало да приключат всички поправки по републиканските пътища, свързани с кърпежи, тези палиативни поправки, които, като се вкара ТОЛ системата, аз съм уверен, че напълно ще променим метода, т.е. – няма да разясняваме работата на парче, ремонтни, палиативни действия, а цялостна реорганизация и рехабилитация.

Като стана въпрос, и това, което сутринта ме осведомиха, за технологията „ горещо преработване “ – тя има преимущество, когато приказваме за ремонтни действия в цялост, т.е. – цялостна рехабилитация на сектори и прави. Не е подобаваща за кърпежи, за тези палиативни действия, които сега правят. Миналата година три републикански пътя бяха направени по тази технология и на трите се появиха недостатъци, свързани с пукнатини. Тоест, в действителност е по-евтина с към 20%, само че резултатът от нея не е потвърден и съветът ми, и съветът на сътрудниците пътищари е да се ползва там, където интензитетът и трафикът не е огромен, не е обвързван с тежкотоварно придвижване, директен трафик, а е в действителност за пътища, които са с не повече 200-250 автомобила на денонощие, особено за тази технология.

Смолян. Както поеха задължения строителите и локалната власт, през вчерашния ден беше продънен пътят след тежки взривни действия. До единадесет часа работиха при извънредно тежки метеорологични условия – непрекъснат дъжд, в някои от по-късните часове се примеси със сняг, само че съумяха да пробият. Отделно сътрудниците от Агенция „ Пътна инфраструктура “ помогнаха с два нови рейса на кмета – да се обезпечи напредването на служащите, на децата в региона от началото до края на свлачището и да не оставяме откъснати селата. Тази седмица са подготвени с асфалтовите действия по обхода, може към този момент да се минава, само че въпреки всичко, с цел да подсигуряваме безопасност… Завършва се с асфалтова настилка, защото там ще имаме напълно асфалтиран път, ще се заобикаля единствено километър и триста метра. Колегите работят на 24-часов режим.
``
Активизира се още едно свлачище на километър и двеста метра нощес, по продължение на пътя, в много по-малки размери. Днес в три часа сътрудниците от Агенция „ Пътна инфраструктура “ вършат последния експертен съвет, дружно с специалистите от Българска академия на науките, Минно-геоложкия университет, УАСГ, с цел да вземат решение по какъв начин да укрепят свлачището, като периодите, които сме сложили, в най-оптималния вид ставаше въпрос за края на годината при технологията не с анкелиране, а с построяването на водачи, ростверки, които да ги свържат, и подпорна стена. Говорим за към шест месеца при форсиране и активизиране на дейностите.

БОЙКО БОРИСОВ: Тези камъни какво ще ги вършат – ще ги извозват?

НИКОЛАЙ НАНКОВ: Камъните ги извозват.

Взривни действия, обрушваме целия скат. Ще го начертая. Това е пътят, по трасето на пътя вършим напречни водачи към 1200 броя, които да подпират пътя. От тях тип тераса, водачи, на самото свлачище и стоманобетонна стена с дебелина към метър и петдесет метра, с цел да задържа вероятно нова скална маса. И натискът, когато вържем, терасирайки двата типа водачи с напречни ростверки, не се поема единствено от стената и от водачите на самото свлачище, а 40% от масата и тежестта на вероятно бъдещи сривания или свличания ще се поема и от водачите, които са под пътя.

Най-важното, което вършим сега, е пробивът с различния път, който ще подсигурява, че до момента в който правим ремонтните действия, ще има къс обходен маршрут, не 30 километра както понастоящем, а ще заобикаля и ще удължава пътуването на хората от единадесетте села, към 3000 души, с не повече от километър и триста метра.

Това е за Смолян. Във Варна бях през уикенда, и аз Ви рапортувах. Строителна площадка е Варна, надали има сега град в България, в който да се строи толкоз.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре, това са значими неща.

НИКОЛАЙ НАНКОВ: „ Хемус “ стартира в четвъртък. В петък издадохме строителното позволение на сектора от Ябланица до пътен възел „ Боаза “, това е разклонът за Тетевен, и в четвъртък ще вършим публична първа копка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР