Като се изключат някои определи места, цените на жилищата в

...
Като се изключат някои определи места, цените на жилищата в
Коментари Харесай

Нещо странно се случва на пазара на жилища в САЩ


Като се изключат някои дефинира места, цените на жилищата в цяла Америка " отхвърлят " да паднат. Цените на съществуващите жилища са в седми следващ месец на растеж по данни на S&P CoreLogic Case-Shiller U.S. National Home Price NSA Index, което е мерило за цената на жилищата от над 30 години. Средните цени на жилища от вротичния пазар в Съединени американски щати са се повишили с близо 6% от началото на годината и 2,6% на годишна база, което е " доста над междинното нарастване за цялата календарна година ", съгласно Case-Shiller. Единствената цепнатина, която се появява пазара в този момент е измежду продавачите.

Растящите лихви по ипотечните заеми и цените на жилищата не засягат единствено купувачите - те изтезават и продавачите. Рекорден брой продавачи са понижили цените в обявите си през октомври, съгласно нов отчет на Redfin.

Близо 7% от продаваните жилища в Съединени американски щати бележат спад на цените през предишния месец, което е най-високата стойност, откогато Redfin дава тези данни през 2012 година, и надвишава 3,6% от жилищата, които намаляват цената си в междинен месец.

Междувременно лихвите по ипотечните заеми си остават сред 7,5% и 8% през последния месец, най-високото равнище от две десетилетия. Лихвените проценти по ипотечните заеми се покачиха тази година, достигайки връх от към 8% през октомври. Те спаднаха за малко до 7,4% в края на предходната седмица в отговор на разочароващ отчет за работните места, показващ, че предишния месец са били основани единствено 150 000 работни места, което е с 20 000 по-малко от плануваното. Но още веднъж се повишават постепенно до 8% и се окачва да останат на по този начин пред идващите години.

Високите лихви принудиха някои продавачи да понижат цените, с цел да компенсират разноски, които купувачите би трябвало да създадат за месечните заплащания по ипотека, съгласно Redfin. Почти една четвърт от новите купувачи заплащат най-малко 3000 $ за ипотеки, съгласно Black Knigh. В същото време приблизително един американец печели единствено 4600 $ на месец, което прави това огромен разход за по-голямата част от популацията. Това докара до зашеметяващия спад от 15% на годишна база на продажби на съществуващи жилища през септември, за което Zillow предизвести още през май.

За да може жилищният пазар още веднъж да се раздвижи, или лихвите по ипотечните заеми би трябвало да паднат, или цените на жилищата би трябвало да се намалят, счита Чен Джао, началник на проучванията на Redfin, представен Fortune.
 Три знака, че стопанската система на Съединени американски щати е пред криза
Три знака, че стопанската система на Съединени американски щати е пред криза

Много опасности ще окажат въздействие върху потребителските привички

В такава обстановка купувачите просто не могат да си разрешат днешните лихви по ипотеките и цените на жилищата. Ипотечните заеми продължиха да се повишават в края на това лято и през есента, а търсенето от страна на купувачите понижа, на фона на съвсем никаква досегаемост за огромна част от поколението на милениалите и други хора, които са във възраст за закупуване на парцел, споделя Уолш.

Според отчет на Redfin от октомври, че бъдещият покупател на жилище би трябвало да печели 114 627 $, с цел да си разреши жилище на днешния пазар, което е 15% нарастване на годишна база и най-високият годишен приход, нужен за комфортно закупуване на дом. Това е проблем, като се има поради, че междинният приход на семейството е бил 74 580 $ през 2022 година - с към 40 000 $ по-малко от прогнозите на Redfin.

Ще продължат ли цените да падат?

Брокери и икономисти чакат цените на жилищата да паднат до края на 2023 година Moody " s Analytics предвижда, че цените на жилищата ще паднат с към 4,5% през идващите две години, разяснява Уолш, макар ниското предложение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР