Като родители, рядко ни остава време за нас самите. Ако

...
Като родители, рядко ни остава време за нас самите. Ако
Коментари Харесай

Какви профилактични изследвания трябва да си пускаме, за да следим здравето си?

Като родители, рядко ни остава време за нас самите. Ако децата имат постоянно прани и изгладени дрешки, топли и чисти обувки, постоянни прегледи при педиатъра, то ние като родители много сме се позанемарили, тъй като сме изцяло погълнати от грижата за фамилията.

За да бъдем допустимо най-дълго до децата си обаче, е значимо да се подсещаме и за личното и здраве, преди ножът да е опрял до кокала.

Колко постоянно би трябвало да си пускаме проучвания?

До 50-годишна възраст: на всеки 2-3 години.

Над 50-годишна възраст: всяка година.

Задължително би трябвало да организираме профилактични прегледи годишно, когато се намираме в рисков група за несъмнено заболяване.

Какви би трябвало да следим?

Кръвно налягане – значимо е да се наблюдават и систоличните, и диастоличните стойности - те зависят от това дали сърдечният мускул се редуцира (систола), или се отпуска сред ударите (диастола). Високото кръвно налягане, познато още като хипертония, визира главно артериите - кръвта се притиска в стените им заради високото налягане. Това от своя страна натоварва сърцето, защото му се постанова да работи по-усилено, с цел да може да се изпомпва кръвта.

Нивата на кръвната захар – диабетът е още една болест, която придобива все по-плашещи размери. Хората, страдащи от диабет вид 2, се чака да доближат фрапантните 1 милион до 2050 година. Важно е да следите равнищата на кръвната си захар и внимавайте за референтните стойности.

Холестерол – стойностите на холестерола оказват помощ да се даде оценка за сърдечносъдовия риск. Липопротеините с висока компактност (HDL) съставляват дребни, плътни молекули, които са виновни за превозване на холестерола в черния дроб. HDL холестерол е добър за тялото, тъй като оказва помощ за унищожаване на холестерола от артериите и защищава от рискови блокажи (плаки) в артериите. Липопротеините с ниска компактност (LDL) придвижват по-голямата част от холестерола посредством кръвта и го доставят до клетките на тялото. Тези молекули са по-големи, с по-малка компактност и по-малко постоянни спрямо HDL. Те елементарно се окисляват и могат да образуват плаки по артериалните стени, което от своя страна води до задръстване на артериите и до сърдечно-съдови болести. Ето за какво LDL е прочут като „ неприятен " холестерол. Когато става дума за холестерол и неговите общи стойности, би трябвало да знаем, че има и трета големина, която играе значима роля. Не единствено положителният и неприятният холестерол е от голяма важност, само че и така наречен триглицериди. Това са мастни киселини, които работят като съществени градивни детайли на мазнините. Тялото ни трансформира непотребните калории, които консумираме, в триглицериди, които се съхраняват в мастните кафези.

Туморни маркери – проследявайте се постоянно за рак на черния дроб, белия дроб, панкреаса, рак на гърдата и рак на простатата. Посъветвайте се с вашия доктор какви проучвания и прегледи следва да извършите, с цел да сте спокойни.

Венерически заболявания и хепатит – сходни проучвания са от голяма важност, с цел да се предотвратят бъдещи неприятности. Внимавайте за половия си живот.

Остеопороза – от един миг нататък дамите са изключително застрашени от развиването на остеопороза, което води до уязвимост на костите и покачва риска от фрактура. Можете да изследвате костната си компактност и да се посъветвате с ендокринолог и/или ортопед.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР