Като президент ще направя всичко, за да подкрепя правителството в

...
Като президент ще направя всичко, за да подкрепя правителството в
Коментари Харесай

Популист и скептичен към Украйна: кой е новият президент на Словакия?

" Като президент ще направя всичко, с цел да поддържа държавното управление в напъните му да усъвършенства живота на хората в Словакия ", съобщи 48-годишният Петер Пелегрини, който бе определен за президент на страната.

Пелегрини е някогашен министър председател и водач на лявата националистическа партия " Глас - социалдемокрация ", която е част от ръководещата коалиция.

Пълна подкрепа за правителството

Фактът, че още в първите си изявления, като победил, Пелегрини съобщи поддръжка за държавното управление в Братислава, разтревожи опозицията. Защото ръководещите леви популисти и националисти, отпред с премиера Роберт Фицо, приготвят противоречива правосъдна промяна, която наред с останалото може да затрудни следствието на корупцията.

Досегашният президент Зузана Чапутова се противопоставяше и на концепцията публичните радио и телевизия да бъдат превърнати в държавни. Но явно новият президент не възнамерява да дава сходен отпор: " Правителството може да разчита на това: в случай че извърши съдружната си стратегия, по която работих и аз, то не би трябвало да се притеснява, че президентският замък ще се трансформира в опортюнистичен център на властта на опозицията, както беше през последните 10 години, която вреди на държавното управление и се радва на неговите провали ", акцентира Пелегрини в изборната нощ.

Против подкрепата за Украйна

Бившият посланик Иван Корчок, който беше подсилен от демократичната съпротива, не скри разочарованието си от резултатите. " Не би трябвало да подценяваме обстоятелството, че през днешния ден мястото на Словакия в света беше сложено на карта ", сподели Корчок. С изявлението си той засяга проруския курс, който държавното управление на Фицо предприе. След избирането му Будапеща преустанови оръжейните доставки за Украйна и стартира все по-често да критикува Европейския съюз и НАТО.

" Аз ще бъда президент, който постоянно ще почита интернационалната ни ориентировка, само че който постоянно ще пази и отстоява националните ползи на Словакия ", съобщи в този момент Петер Пелигрини. Той ще встъпи в служба след към два месеца и ще ръководи страната най-малко пет години.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР