Като президент Саркози бе критикуван, че е станал домакин на

...
Като президент Саркози бе критикуван, че е станал домакин на
Коментари Харесай

Бившият френски президент Саркози е задържан за разследване на либийско финансиране

Като президент Саркози бе подложен на критика, че е станал хазаин на държавна аудиенция на Кадафи

Още по тематиката
Бившият френски президент Никола Саркози е арестуван за разпит
20 мар 2018
Президент в ареста

Разследването за търговия с въздействие против Никола Саркози заплашва огромното му завръщане във френската политика
5 юли 2014 Бившият френски президент Никола Саркози е арестуван и разпитван по отношение на следствие дали убитият либийски водач Муамар Кадафи е финансирал предизборната му акция през 2007 година Саркози назова обвиняванията " груба операция ", осведоми Reuters.

Разследването по либийския случай стартира през 2013 година след медийни изявления, основани на изказванията на френско-ливанския предприемач Зиад Такиедин. Той споделя, че е трансферирал 5 млн. евро от някогашния разследващ шеф на Кадафи на ръководителя на акцията на Саркози.

Серия от кавги

Това е второто огромно правосъдно следствие против някогашния френски президент, който беше на поста в интервала 2007 - 2012 година Той към този момент е изправен пред развой по други обвинявания за нелегално надхвърляне на разноските по време на несполучливата му акция за преизбиране през 2012 година

Малко откакто идва на власт през 2007 година, Саркози е подложен на критика, че е хазаин на аудиенция на Кадафи, по време на която либийският водач опъва своята бедуинска палатка до Елисейския замък. Първото посещаване на Кадафи при западен водач от десетилетия е последвано от подписването на няколко бизнес покупко-продажби и се случва, откакто Саркози оказва помощ за освобождението на българските медицински сестри, упрекнати в заразяването на либийски деца със СПИН. Ролята на Катар в този случай не е до дъно изяснена, само че тогава Саркози обществено благодари на емира.

Френската система разрешава на проверяващите да задържат човек за разпит до 48 часа, след което би трябвало да се реши дали има съображение за превръщането на предварителното събиране на сведения в цялостно следствие. Това може да докара до развой, само че не е наложително.

Саркози на прицел

Либийското следствие е фокусирано върху доказателствата, обезпечени от Такиедин, който е разследван за продажба на оръжие на Пакистан през 90-те години на предишния век. През 2016 година той твърди, че персонално е предал три куфарчета с пари от Кадафи на Саркози и на върховен негов асистент за финансиране на акцията на някогашния френски президент. Адвокат на Саркози отхвърли тези обвинявания и сподели копие от свидетелски показания пред полицията от Такиедин през 2012 година, в които предприемачът споделя, че за финален път е видял Саркози през 2003 година

Либийското следствие протичаше относително безшумно до януари, когато по искане на Франция във Англия беше задържан френският предприемач Александър Джури, подозиран, че е насочвал пари от Кадафи за финансирането на акцията на Саркози. Тогава юристът на Джури упрекна френските управляващи, че политизират случая.

От години Саркози е обект на политически кавги, само че нито един не е довел до присъда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР