Като представител на държавата, председателстваща Съвета на ЕС, искам да

...
Като представител на държавата, председателстваща Съвета на ЕС, искам да
Коментари Харесай

Министър Ангелкова представи дестинация България на Берлинския икономически форум

Като представител на страната, председателстваща Съвета на Европейски Съюз, желая да подчертая, че живеем във време на провокации за Европа и целия свят, които обаче могат да се трансфорат в огромни благоприятни условия. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред влиятелния Берлински стопански конгрес, проведен от Института за културна дипломация. Събитието съответствува с най-мащабното интернационално туристическо ревю в света ITB в немската столица.

Министър Ангелкова акцентира, че най-важният приоритет на българското председателство е европейската вероятност и свързаността на Западните Балкани. През последните две десетилетия постигнахме незабравим прогрес. Икономиките в района порастват с 2,6% през 2017 година и откриват големи благоприятни условия за трансгранично съдействие. В туризма приобщаването е реалност и ние продължаваме да развиваме планове за общи артикули, направления и услуги, подчертава тя.

България има стратегическа позиция, осигуряваща елементарен достъп до пазара на над 150 млн. консуматори в Югоизточна Европа. Привлякохме над 45 милиарда евро задгранични вложения през последните 20 години. Близо 4% е растежът на Брутният вътрешен продукт за 2017 година и отчитаме второ най-ниско ниво на държавния дълг по отношение на Брутният вътрешен продукт в Европа, заяви министърът пред участниците във форума.

Тя добави, че страната е измежду водещите капиталова дестинация за ИТ, аутсорсинг на бизнес процеси и произвеждане на автомобилни елементи. България е в топ 10 на страните в света с най-бърз интернет и преди всичко в Европа по покритие на широколентова мрежа, уточни още Николина Ангелкова.

Министърът посочи смисъла на туризма като структуроопределящ бранш на българската стопанска система, който държавното управление издигна в народен приоритет. Средностатистическият растеж от 6% на идващи у нас туристи през последните 5 години надвишава междинното равнище за Европейски Съюз и света. Отчетохме близо 8,9 млн. задгранични туристи през 2017 година, надхвърляйки броя на българското население. Приходите от интернационален туризъм възлизат на близо 6,9 милиарда лева и над 9% растеж по отношение на 2016 година, уточни министър Ангелкова. Тя разясни, че създаването на подсектори като културен, бизнес и конгресен туризъм, СПА и уелнес направления, винени и гурме турове са измежду главните цели на министерството в представянето на България като конкурентна дестинация.

В рамките на Берлинския стопански конгрес министър Ангелкова организира среща и с Марк Донфрийд, общоприет шеф на Института за културна дипломация в Берлин. Тя показа целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, както и основаната Карта на капиталовите планове, която Министерството на туризма интензивно промотира пред задгранични бизнесмени. Основната ни цел е да превърнем страната в целогодишна туристическа дестинация, която предлага първокачествен артикул, съобщи министърът.

Николина Ангелкова обърна внимание на дигитализацията в туристическия бранш, провокациите и опциите, които дава. Очакваме включването на цифровите технологии да способства за устойчивото развиване на туризма в страната, съобщи министър Ангелкова. И добави, че българското Министерство на туризма е първото в интернационален проект, което пуска услуга с опция за непосредствено шерване на туристически обекти посредством Chat Extension на Вайбър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР