Като представител на Българския лекарски съюз считам, че решението на

...
Като представител на Българския лекарски съюз считам, че решението на
Коментари Харесай

Д-р Николай Брънзалов: Само с регистриране на всички заболели пандемията ще може да се управлява


" Като представител на Българския лекарски съюз смятам, че решението на Министерството на здравеопазването - общопрактикуващите лекари да имат право да дават на пациента проучване за бърз антигенен тест за Covid-19, заплащан от бюджета на НЗОК, е най-правилната стъпка сега. Това е и нашето предпочитание. Чакаме да мине публичното разискване на плана на Наредба за допълнение на Наредба номер 9 от 2019 г. и това да стане факт ", това разяснява за БНР доктор Николай Брънзалов, заместник- ръководител на БЛС.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 31891
Като общопрактикуващ доктор желая да мога, когато при мен пристигна пациент с забележими признаци на Covid-19  да го пратя да се тества, а той да не ми откаже, тъй като пробата е за негова сметка.

Този пациент следва да се тества с антигенен тест, само че в сертифицирана лаборатория и данните от неговото проучване да влязат в Единния информативен портал.

Само с вписване на случаите на всички болни сега с разновидността Омикрон пандемията ще може да се ръководи въз основата на действителната статистика ", посочи доктор Брънзалов. По думите му хората се тесват сега в къщи и нямат обвързване да оповестят за резултата от теста си.

" А с цел да се трансформират ограниченията, защото не сме в изключителна конюнктура, би трябвало да имаме точната статистика, както беше преди ", сподели още той.

Д-р Брънзалов разяснява също, че паника не трябва да се всява, тъй като разновидността Омикрон протича леко, като това важи изключително при вакснираните и преболедувалите пациенти. Той моли тези, които са с хронични болести, в рисковите групи и в преклонна възраст да си поставят втората бустерна доза.

" Болничната система не е натоварена с заболели с Covid-19. Да, при персоналните лекари има напор, само че отново споделям - болестта протича много по-леко. Има майки с деца, които са положители и те се тормозят и незабавно желаят да ги хоспитализират, само че и те не трябва да се плашат толкоз доста ", сподели още доктор Брънзалов.

С оглед на запазване на публичното здраве от Пациентски организации " Заедно с теб " в позиция до медиите настояват PCR и антигенните проби да бъдат върнати към персоналните лекари и да бъдат безвъзмездни за пациентите по избрани критерии.

Да напомним, че казусът с навременното диагностициране и лекуване на Covid-19 както за пациенти, по този начин и за лекари породи след отпадане на противоепидемичните ограничения на 01.04.2022 година и докара до прехвърляне издаването на безвъзмездни PCR проби от персоналните лекари към платени от специалистите-пулмолози.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР