Като председател на Съвета на Европейския съюз България ще подпомага

...
Като председател на Съвета на Европейския съюз България ще подпомага
Коментари Харесай

Петкова: Като председател на Съвета на ЕС България ще подпомага развитието на Южния газов коридор

„ Като ръководител на Съвета на Европейския съюз България ще подкрепя интензивно развиването на Южния газов кулоар, като план, който подсигурява енергийната сигурност в Европа. Ключови цели за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки.

В унисон със заложените цели, реализацията на Южния газов кулоар ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дълготраен проект, посредством него европейските консуматори ще могат да получават газ от Каспийския район, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, посредством терминалите за полутечен природен газ. “

Това сподели министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за създаване на плана. По думите й Азербайджан продължава да е главен източник на енергийни запаси и мотор за сполучливата реализация на Южния газов кулоар.

Чрез плановете за развиване на газовата инфраструктура с Гърция и Турция, България е неразделна част от Южния газов кулоар – интерконекторите Гърция-България и Турция-България посредством българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще обезпечат достъпа до Южния газов кулоар и на другите страни от района на Югоизточна и Централна Европа. Пред сътрудниците си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Англия, Съединени американски щати и Европейския съюз министър Петкова акцентира, че дейностите по плана за създаване на интерконектора Гърция-България са в напреднала фаза. При осъществяване на дейностите, според заложения график, планираме строителството да стартира в средата на тази година и да завърши през 2020 година, акцентира тя.

„ Признаваме постигнатия прогрес по строителството на газовия интерконектор Гърция-България, чийто напредък през днешния ден е забележим с помощта на напъните и държавната поддръжка на нашите сътрудници от двете страни. Това е планът в най-напредналата фаза на развиване, който е неразделна част от Южния газов кулоар, осигуряващ диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на газ в Югоизточна Европа “, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. Той изрази специфична признателност към министъра на енергетиката Теменужка Петкова за поредните и фокусирани стъпки, свързани с реализацията му.

Участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов кулоар подчертаха смисъла на плана за устойчивото развиване на европейския Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика в региона на изменението на климата за реализиране на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна стопанска система.

Приветствана бе самодейността на България и Турция за основаване на опция за двупосочни доставки на природен газ сред двете газопреносни системи. Страните се сплотиха към стратегическото значение на продължаването на построяването на интерконектора сред Гърция и България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР