Като пореден удар по Ердоган, във втория по големина град

...
Като пореден удар по Ердоган, във втория по големина град
Коментари Харесай

Мерило за подкрепата на Ердоган: Опозицията в Турция печели най-г...

Като следващ удар по Ердоган, във втория по величина град в страната Анкара досегашният опозиционен кмет Мансур Яваш разгласи победа над кандидата си от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) по-малко от три часа след затварянето на изборните секции в националния общински избор.

Местните избори в цялата страна се преглеждат от анализаторите като

Ердоган, който е отпред на Турция повече от две десетилетия, организираше усилена акция, с цел да може партията му да си върне контрола над Истанбул от противника си Имамоглу, доскорошен кмет и евентуален предстоящ кандидат за президентския пост.

В някои градове в Източна Турция избухна принуждение, обвързвано с избора на квартални чиновници, които бяха включени в бюлетината дружно с кметове и други общински чиновници, като се оповестява за трима убити.

Според формалните резултати, основани на 41,43% от отворените урни, Имамоглу е получил 50% поддръжка спрямо 41,26% за кандидата от Партията на справедливостта и развиването (ПСР) Мурат Курум, някогашен министър в националното държавно управление на Ердоган.

" Въз основа на данните, които събрахме, мога да кажа, че благоразположението и доверието на нашите жители към нас в действителност бяха демонстрирани ", съобщи Имамоглу.

" Настоящата картина доста ни радва ", добави той.

Държавната организация " Анадолу " също разгласява частични публични резултати, съгласно които главната опозиционна Републиканска национална партия води в огромни градове като Измир, Бурса, Анталия и Адана.

Имамоглу от Републиканската национална партия нанесе на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването най-големия електорален удар за двете му десетилетия на власт, откакто завоюва вота през 2019 година Президентът отвърна на удара през 2023 година, като си обезпечи преизбиране и болшинство в Народното събрание с националистическите си съдружници.

Според частичните резултати Партията на справедливостта и развиването води в народен мащаб с съвсем 39% от гласовете, което се случва за първи път от 35 години насам.

ВЪЗХОДЪТ НА ИМАМОГЛУ

Според анализатори слабото показване на ПСР в неделя може да отслаби контрола на Ердоган върху Турция и да алармира за евентуална смяна в разделения политически пейзаж на огромната разрастваща се стопанска система. Победата на Имамоглу също по този начин би подсилила упованията, че той ще стане предстоящ народен водач.

" Имамоглу е добър и прави каквото би трябвало като кмет, само че не може да се съпоставя с Ердоган ", съобщи по-рано в неделя гласоподавателят на ПСР и пенсионер Омер, до момента в който ликуваща навалица скандираше името на президента, когато той излезе от изборна секция в Истанбул.

На друго място в Истанбул, най-големия град в Европа с над 16 млн. души население, инженерът Мурат Ерджан съобщи, че не утвърждава дейната роля на Ердоган в акцията за неговата партия преди изборите, като счита, че президентът би трябвало да бъде неутрален.

" Екрем Имамоглу е президентът, за който копнеем, с неговия градивен и ухилен темперамент, който прегръща всички ", сподели 60-годишният Ерджан, откакто пусна бюлетината си.

При един от случаите в югоизточната част на страната групировки се сблъскаха с оръжие, палки и камъни, като убиха един и раниха 11 души. В различен случай един претендент за мютесари е бил погубен, а четирима души са били ранени при битка, заяви държавната осведомителна организация " Анадолу ".

Тя заяви също, че 16 души са били ранени при конфликт в Шанлъурфа, а един мухтар е бил намушкан с нож в Афионкарахисар в западната част на страната. Отделно Demiroren заяви, че един човек е бил убит, а двама са били ранени през нощта в Бурса.

КЮРДСКИ И ИСЛЯМСКИ ИЗБИРАТЕЛИ

В Истанбул, който е мотор на турската стопанска система, социологическите изследвания сочеха напрегната конкуренция сред Имамоглу и Курум.

Според анализатори първичните резултати евентуално са отразявали частично икономическото напрежение, провокирано от близо 70% инфлация, а недоволните кюрдски и ислямистки гласоподаватели са натежали върху резултатите на ПСР.

Въпреки че главната премия за Ердоган е Истанбул, той се стреми да си върне и столицата Анкара. И двата града бяха извоювани от опозицията през 2019 година, откакто през предходните 25 години бяха под ръководството на неговите прародители от ПСР и ислямистите.

Първоначалните резултати сочат, че вероятностите на Ердоган са малко усъвършенствани от разпадането на опозиционния алианс, който той победи предходната година. Имамоглу, приветлив някогашен предприемач, към момента се харесва на гласоподавателите отвън базата на неговата партия.

Гласоподавателите на главната прокюрдска партия бяха от решаващо значение за триумфа на Имамоглу през 2019 година Тяхната партия този път издигна собствен претендент в Истанбул, само че се очакваше доста кюрди да загърбят партийната преданост и още веднъж да гласоподават за него.

В най-вече кюрдския югоизток ДЕМ имаше за цел да затвърди силата си, откакто след предходните избори страната размени прокюрдските кметове с назначени от страната " доверени лица " поради хипотетични връзки с бойци.

" Пожелавам да се постави завършек на системата на попечителите. Тези избори са значими за бъдещето на Турция и за това, че тя се вслушва в нас: Кюрдите постоянно са решаващи ", съобщи 32-годишната държавна служителка Елиф Дургун.

Един от факторите, които работят против Ердоган, е повишаването на поддръжката за ислямистката Партия на новото благополучие заради твърдата ѝ позиция против Израел по отношение на спора в Газа и недоволството от ръководството на стопанската система от страна на ПСР с ислямистки корени.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР