Като пореден опит за геноцид срещу украинския народ разглежда премиерът

...
Като пореден опит за геноцид срещу украинския народ разглежда премиерът
Коментари Харесай

Шмигал разглежда последната руска атака в Украйна като геноцид

Като следващ опит за геноцид против украинския народ преглежда министър председателят на Украйна Денис Шмигал утринната ракетна офанзива на Русия, заяви " Укринформ ".

" Днес съветските терористи обстреляха нашите енергийни инфраструктурни обекти за девети път. Разглеждаме тази терористична активност на съветското управление като следващ опит за осъществяване на геноцид против украинския народ ", съобщи Шмигал по време на съвещанието на държавното управление в петък.
 Нова ракетна офанзива в Украйна - какво знаем до тук? Обновена
Нова ракетна офанзива в Украйна - какво знаем до тук?

Половин Украйна е без ток, би трябвало повече време за възобновяване му

Според него, украинските сили за Противовъздушна отбрана,  са попречили на врага да потопи страната в мрак. " Шестдесет от 76 ракети бяха свалени. Благодарим за това на бранителите на украинското небе ", акцентира министър-председателят.

В същото време Шмигал означи, че украинските сили за защита се нуждаят от повече оръжия, а енергийният бранш се нуждае от повече съоръжение, защото са развалени енергийни уреди - подстанции за високо напрежение и уреди за произвеждане на електрическа енергия.

" За следващ път има сериозен недостиг в електроенергийната система. В момента съвсем в цялата страна има спешни спирания ", сподели той.

Припомняме, че  Русия в петък сутринта нанесе нова серия ракетни удари по няколко района на Украйна, което още веднъж докара до спиране на зареждането. Харков и Полтава бяха изцяло без ток, детонации още веднъж се чуха в Киев, двама починали бяха открити в разрушена къща в Кривой Рог. По оценки на украинските военни този път по територията на Украйна са били изстреляни над 60 ракети.

Сутринта в цялата страна бе оповестена въздушна паника. Експлозии се чуха в Киев, Харков, Кривой Рог и Запорожие. Местните управляващи оповестиха за ракетни удари по инфраструктура в Харков и района, както и в Кривой Рог.
 Столтенберг: Путин възнамерява дълга война в Украйна
Столтенберг: Путин възнамерява дълга война в Украйна

Столтенберг удостовери, че тече полемика за " Пейтриът " за Украйна, а Путин би трябвало да осъзнае, че не може да завоюва

В Киев бяха регистрирани три удара. Кметът Виталий Кличко написа в канала си в " Телеграм ", че става дума за Деснянски, Голосеевски и Днепровски региони - не се оповестява къде тъкмо са попаднали ракетите. Киевската регионална военна администрация заяви в петък сутринта за работата на противовъздушната защита.

Цялата водоснабдителна система на Киев е спряна, съобщи Кличко.

Електроснабдителната компания " Укренерго " разгласи изключително състояние. Както разясняват енергетиците, подобен режим се вкарва, когато сдружението няма техническа опция да обезпечи светлина на най-малко 50% от потребителите.

" Укренерго " съобщи, че масираната ракетна офанзива против Украйна в петък е довела до систематична повреда, която от своя страна прави невероятно нито генерирането на задоволително сила, нито разпределението й.

Повредени са Топлоелектрическа централа, Водноелектрическа централа, основни електрически подстанции, оповестиха от компанията.

По-късно от " Укренерго " обявиха, че ще отнеме повече време за ремонт на националната мрежа и възобновяване на зареждането, в сравнение с след предходни съветски ракетни офанзиви.
 ISW: Кремъл приготвя почвата за нова атака в Украйна
ISW: Кремъл приготвя почвата за нова атака в Украйна

Крайната цел на Русия е цялостното завземане и надзор над Украйна

След като Русия изстреля повече от 70 ракети против Украйна в петък, мрежовият оператор сподели: " Като се има поради, че това към този момент е деветата вълна от ракетни удари по енергийни уреди, възобновяване на електрозахранването може да отнеме повече време от преди. "

" Приоритет ще бъде даден на сериозни инфраструктурни обекти: лечебни заведения, водоснабдителни уреди, топлофикационни уреди и пречиствателни станции ", се споделя в изказването.

Не е ясно за какво Русия ускори своите удари тази седмица, само че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съгласно известията е " финализирал " проектите си за изпращане на системи за противовъздушна защита " Пейтриът " в Украйна след месеци на претенции от Киев. Русия насочи остро предизвестие против сходна стъпка и заплаши с потребление на междуконтинентално балистични ракети.
 Европейски Съюз взима ограничения за възобновяване на разрушените учебни заведения в Украйна
Европейски Съюз взима ограничения за възобновяване на разрушените учебни заведения в Украйна

Европейска комисия отпуска 100 млн. евро за задачата

Войната на Русия в Украйна губи инерция след близо 10 месеца инвазия. В същото време украинският министър на защитата Олексий Резников предизвести през вчерашния ден, че има от ден на ден доказателства, че Русия може би възнамерява нова широкомащабна атака, евентуално при започване на идната година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР