Като по традиция и тази година на 24 май Фондация

...
Като по традиция и тази година на 24 май Фондация
Коментари Харесай

Академията номинира Юлиан Вергов за "Аскеер" за ролята му в "NеоДачници”

Като по традиция и тази година на 24 май Фондация " Академия Аскеер " ще връчи своите награди за достижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Церемонията ще се състои се в спектакъл " Българска войска ", а кой ще завоюва, ще реши 21 членното жури, измежду които Георги Каприев, Георги Лозанов, Ивайло Знеполски, Митко Новков, Георги Господинов.

10-те категории на " Аскеер 2018 " включват представления и техните основатели с осъществена премиера в интервала от 1 април 2017 година до 31 март 2018 година
Фондация " Академия Аскеер " разгласи цялостния лист с номинираните заглавия, режисуари, артисти, композитори и други, които са избирани измежду 100 представления, множеството от които са дело на столичните театри.

" Лисичета " ще се бори в категорията най-хубав режисьор, водеща мъжка и поддържаща женска роля, както и за сценография и костюми. С четири номинации представлението на Иван Пантелеев " NеоДачници” по " Дачници “ от Максим Горки, също на Народния спектакъл, е идващият театър в най-големи шансове да си тръгне със статуетката Аскеер, дело на скулптора Георги Чапкънов. Още един театър на Харалампиева от сцената на Малък градски спектакъл " Зад канала” по романа на Джон Стайнбек " Зимата на нашето неодобрение " е след водачите по номинации – за поддържаща мъжка и женска функции и за музика. Следват с по две номинации варненското зрелище " Хенри ІV " под режисурата на Лилия Абаджиева и " Танцът Делхи " на Галин Стоев, който също се играе на сцената на Народния спектакъл.

В борбата за най-хубаво зрелище влизат " NеоДачници”, " Танцът Делхи “ от Иван Вирипаев и " 12-те гневни “ от Реджиналд Роуз, режисура Пламен Марков, Общински културен институт Театър " Възраждане “.

Претендентите за оценката за най-хубава постановка са Бина Харалампиева за " Лисичета ", Галин Стоев за " Танцът Делхи “ и Иван Пантелеев за " NеоДачници”.
В категорията за водеща мъжка роля се състезава Деян Донков за ролята на Калигула в едноименния театър на Диана Добрева по Албер Камю на сцената на Народния спектакъл и за превъплъщението си в Хари в " Палачи” от Мартин МакДона, режисура на Стоян Радев в Театър " София”. Другите номинирани са Захари Бахаров за осъществяването на Бай Славе в " Чамкория” по романа на Милен Русков, режисура на Явор Гърдев в Театър 199, и Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, юрист в " NеоДачници”.

Три дами се състезават и за оценката в категорията водеща женска роля. Това са Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в " NеоДачници”, Теодора Духовникова за изиграването на Регина в " Лисичета” и Мария Стефанова за ролята на А в " Три високи жени” от Едуард Олби, режисура Стефан Спасов и Народния теетър.За премията за изгряваща звезда претендират двама артисти и режисьор. Веселин Петров е номиниран за функциите на Труфалдино и Панталоне в " Кралят Елен” по Карло Гоци, режисура Анастасия Събева в Театър " Азарян “, НДК. Делян Илиев за режисурата на " Три сестри “ от Антон П. Чехов, режисура на Делян Илиев в Родопския трагичен спектакъл " Николай Хайтов “ – Смолян, както и Неда Спасова за превъплъщението й във Варвара Петровна в Програма Достоевски " Изгонването на бесовете “ – " Бесове “ по Фьодор М. Достоевски, режисура Иван Добчев, Театрална работилница " Сфумато “.
В категорията поддържаща мъжка роля се надпреварват Александър Хаджиангелов, Малин Кръстев и Явор Бахаров. Битката за поддържаща женска роля се води сред Ана Пападопулу, Василена Атанасова и Стефка Янорова.

За сценография са номинирани Свила Величкова за " Лисичета”, Васил Абаджиев за " Хенри IV “ и за " Ако нямах неприятни сънища” по Уилям Шекспир, режисура Лилия Абаджиева, Театър " Азарян”, НДК, и Марина Райчинова за " Франкенщайн” от Ник Диър, режисура Стайко Мурджев, Театър " София”.
За костюми са номинирани Васил Абаджиев за " Хенри IV “, Свила Величкова за " Лисичета”, Нина Пашова за " Калигула” и за " Три високи жени”.

За оценката в категорията театрална музика се състезават Асен Аврамов за " Зимата на нашето недоволство”, Мишо Шишков за " Moderato cantabile” от Маргьорит Дюрас, режисура Стилиян Петров,Театър " Любомир Кабакчиев” – Казанлък, и Петър Дундаков за " Франкенщайн” от Ник Диър, режисура Стайко Мурджев, Театър " София”

Преди 10 дни бяха оповестени номинациите в категория Съвременна българска драматургия за 2018 година Това са " Изход " от Йоана Мирчева, " Закачане " от Неда Соколовска и " Цветът на дълбоките води " от Оля Стоянова.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР