Като пето от шестте деца на Хенри VIII и Катерина

...
Като пето от шестте деца на Хенри VIII и Катерина
Коментари Харесай

Блъди Мери – произходът на една бележита напитка

Като пето от шестте деца на Хенри VIII и Катерина Арагонска и единственото, което няма да почине още в детство, Мерия I Тюдор е избрана за трона от ориста още при рождението си през 1515. Когато обаче Хенри анулира брака си с Катерина и се дами за Ан Болейн, Мария е оповестена за „ противозаконна “. След като полубрат й умира от туберкулоза на 15 години, стартира скрит план против нея, който цели да постави племенницата на Хенри VIII – лейди Джейн Грей – на престола. Заради голямата социална поддръжка Мария Тюдор въпреки всичко съумява да стане кралица, а лейди Джейн е свалена единствено след 9 дни.

 Maria Tudor1

Мария I Тюдор

Краткото, 5-годишно царуване на Мария е цялостно с принуждение. Тя връща римокатолицизма в страната и стартира дейна акция против протестантите – който не следва строгите й еретични закони, е наказван, несъмнено, с изгаряне на клада. Общо 300 протестанта са убити по този метод по време на властването й, което създава и прякора „ Bloody Mary “ (Блъди Мери – Кървавата Мария/Мери).

Въпреки че прозвището й е стряскащо, тя в действителност не демонстрира някаква изключителна жестокост спрямо останалите Величества от интервала. Баща й, да вземем за пример, убива не стотици, а хиляди хиляди хора. Насилственото налагане на друга религия в Англия не устоя теста на времето, за разлика от прозвището на Мария, и откакто умира през 1558, страната се връща към протестантството.

Има две версии за произхода на коктейла „ Блъди Мери “ като и двете имат статут на публични, зависи кого питате. И двете също по този начин имат известни неясноти, само че въпреки всичко са подкрепени с задоволително доказателства, с цел да бъдат взети насериозно.

 HarrysNewYorkBar Neon

Harry’s New York Bar в Манхатън

Първата версия стартира в един американски бар в Париж. Той отваря на Деня на благодарността през 1911 (празникът сменя датата си всяка година; през 1911 се пада на 30 ноември), споделя се „ New York Bar “, а негов притежател е експатът и жокей Тед Слоън. Мястото бързо набира известност измежду американските бойци от Първата международна война. През 1923 Слоън го продава на шотландеца Хари Макълхон, който преди този момент е бил барман в хотел Plaza в Манхатън. След като го купува, той прибавя своето име към името на бара. „ Harry’s New York Bar “ е отворен и до през днешния ден.

Освен бележити персони като Рита Хейуърт, Ърнест Хемингуей и Хъмфри Богарт, барът се радва и на гости руснаци, съумели да избягат от Руската гражданска война. Един от барманите, Фернанд Петио, рационално взема решение, че поради новата клиентела е добре да се създадат коктейли с съветска водка и след известни опити стига до комбинацията с доматен сок. Всички – руснаци, американци и французи – обожават новата алкохолно-зеленчукова примес.

Как се стига до името – за това, несъмнено, има няколко митове. Една от тях е, че Петио го кръщава на кралица Мария Тюдор като зла смешка към раздраната по това време от война Европа. Друга е, че американският шоумен и чест клиент на бара, Рей Бартън, го кръщава на обичаната си сервитьорка, Мери, от чикагския нощен клуб „ Bucket of Blood “. Името на този клуб пък произлиза от мръсния, кървясъл парцал, с който чиновниците миели пода след мътна нощ на принуждение в заведението.

Човешката памет обаче постоянно изневерява, а по време на изявлението Петио е на 72 години. Консервираният доматен сок, да вземем за пример, се появява през 20-те години на 20 век, а той твърди, че го употребява за коктейла по-рано. Това, което знаем сигурно, е че, когато се мести в Ню Йорк, Фернанд сервира творбата си под друго име – „ Red Snapper “ (който още може да се поръча в бара „ King Cole “, където работи тогава).

Най-ранният запис на рецептата за „ Блъди Мери “ е от 1946 в книгата „ Stork Club Bar Book “ на Луциус Бийб. Но тя не показва Петио като основател на коктейла, нито пък цитира неговата рецепта. Това ни води към втората версия за произхода на „ Блъди Мери “.

 GeorgeJesselStageDoorCanteen

Джордж Джесел

Тя споделя за Джордж Джесел – прочут водевил, артист, комедиант и водещ на церемонии, който твърди, че измисля коктейла през 1927. В биографията си „ The World I Lived In “ от 1975 той написа:

 Surf_and_Turf_Bloody_Mary

Снимка: The Hangout Seal Beach

Та коя история е вярна? Изглежда и в двете има известна истина, смесена с неизясненост. Освен това – какъв брой покрай класическата рецепта може да е един коктейл, с цел да се назова „ Блъди Мери “?

Видите ли, преди тези двама господа, Петио и Джесел, да разпространяват „ Блъди Мери “ в настоящия й тип, има безчет предписания за мощно сходни коктейли, само че без алкохол. Например, в броя на „ Hospital Gazette “ от 12 март 1892 написа за напитка, сервирана в клуб в Манхатън, която се приготвяла по следния метод:

„ За тези, обладани от мисли за самоубийство, давам следната рецепта. Седем дребни миди се поставят в шейкър, към тях се прибавя щипка сол, три капки сос Табаско, три капки Мексикански чили сос и една лъжица лимонен сок. Към тази примес се поставя хрян, сос от зелен пипер, африкански кетчуп, черен пипер и по-късно се сипва доматен сос догоре. “

Всеки случай, все още няма никакви доказателства, че коктейлът е кръстен на кралица Мария I Тюдор – това е единствено съмнение, което идва десетилетия след коктейла. Друга известна, само че сигурно неверна доктрина, е че името произлиза от персонаж на кино лентата „ South Pacific “. Теорията добива известност, тъй като филмът излиза през 1958, когато и „ Блъди Мери “ оказва се, само че, несъмнено, името на коктейла се появява доста преди кино лентата.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР