Като отговор на изтеглянето на украинския посланик Олександър Александрович Сърбия

...
Като отговор на изтеглянето на украинския посланик Олександър Александрович Сърбия
Коментари Харесай

Избухна дипломатическа война между Сърбия и Украйна! Белград и Киев си разменят остри обвинения

Като отговор на изтеглянето на украинския дипломат Олександър Александрович Сърбия е повикала на съответните съвещания посланика си в Киев, Раде Булатович, предават сръбски, съветски и украински медии.

Сръбският външен министър Ивица Дачич възнамерява да разиска с посланика настоящи въпроси от връзките с Украйна и " по-нататъшни ограничения ", се споделя в известие на уеб страницата на сръбското Министерство на външните работи. От ведомството акцентират, че Сърбия неведнъж е заявявала, че поддържа териториалната целокупност на Украйна, което е било доказано и по време на председателството на ОССЕ от Сърбия.

До изострянето на дипломатическите връзки сред двете страни се стигна след размяната на взаимни обвинявания за присъединяване на сръбски наемници в сраженията в Донбас на страната на съветските сепаратисти и на украинци на страната на хърватските сили по време на войните в някогашна Югославия.

Медиите цитират публично известие на Министерство на външните работи в Белград, в което се споделя, че Сърбия няма да разреши да търпи вреди в връзки, които не я засягат директно, и напомнят изказването на украинския дипломат, което провокира гневната реакция на Белград.

Украинският посланик съобщи, че: " Русия образова сръбски наемници, които избиват украинци, употребява сръбските екстремисти в подготовката на държавен прелом в Черна Гора и подклажда сръбския фракционизъм в Република Сръбска. Русия употребява сръбския фактор, с цел да дестабилизира Македония. Тя играе огромна роля за несъгласията сред косовските сърби и косовските албанци. Русия продава самолети на Сърбия, с цел да сътвори напрежение в връзките й с Хърватия ".

Сръбският външен министър Ивица Дачич в същото време съобщи, че на Сърбия е добре известно, че украински наемници са взели участие в закононарушенията на хърватските сили против сръбския народ в Хърватия, " които Украйна, за разлика от Сърбия, в никакъв случай не е осъждала ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР