Като низ от нелепи случайности и може би грешка на

...
Като низ от нелепи случайности и може би грешка на
Коментари Харесай

Низ от нелепи случайности и може би грешка на човек. Как е възможно да се разменят бебета в родилното

Като " низ от нелепи случайности и може би неточност на човек " дефинира шефът на акушеро-гинекологичната болница " Шейново " в София Румен Велев размяната на две новородени деца.

Той приказва на брифинг пред публицисти за случая, станал обществено прочут в сряда. Бебетата са родени при започване на септември. В болничното заведение казусът се ревизира от началото на декември, след сигнал от едната майка. Вътрешното и здравното министерство също прави инспекция.

" С оглед опазване на конфиденциалност, както и на персонални данни, до момента нямаше обществена информация, само че имам своите догатки по какъв начин изтече информацията ", сподели Велев.

Размяната на бебетата е станала като едното дете е било сложено в креватчето на другото дете.

" Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е ", сподели Велев.

Децата сега са при дамите, с които са изписани като техни майки. " Въпрос на юридическа процедура е по какъв начин да стане още веднъж размяната на децата и всяко да иде при биологичните си родители ", добави лекарят.

По думите му няма предумисъл в размяната на децата. От болничното заведение имат " много огромна изясненост " по какъв начин е станала размяната и виновните ще бъдат осъдени.

" Това е низ от нелепи случайности и може би неточност на човек, само че това не ни оправдава ", сподели Велев и се извини на фамилиите.

Той изрази подготвеност да си подаде оставката " в случай че се откри, че има процедурни нарушавания ".

Лекарят сподели, че има " смущаващи обстоятелства ", като да вземем за пример този, че по време на целия престой в болничното заведение нито една от майките не е обърнала внимание на номерата на гривничката на бебето си.

При раждането всяка майка и бебето й получават гривничка с неповторим, идентичен номер. При изписването не е спазен протокола да се сверят гривничките на бебетата с тези на майките им.
Низ от инспекции
Подалата сигнала майка е забелязала несъответствието в номерата на гривничките три месеца по-късно, когато е преглеждала документите от болничното заведение. Направила си е ДНК тест, който посочил, че не е биологичен родител на бебето си.

Министерството на здравеопазването (МЗ), Министерството на вътрешните работи (МВР) ревизират случая, а прокуратурата образува досъдебно произвеждане.

Междувременно Министерство на здравеопазването разгласи, че ревизира всички родилни отделения в страната. " След това сигурно ще се вземат доста съществени ограничения ", сподели служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев в сряда.

По съответния случай е назначена инспекция на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ и на Столичната районна здравна ревизия. Според Меджидиев става въпрос за немарливост на личния състав.

В формалното известие на Софийската градска прокуратура следствието е за съзнателно сменени дребни деца. Досъдебното произвеждане е почнало на 14 декември по сигнал от столичната полиция.

" Не мога да си показва, че такова нещо може да се случи съзнателно, само че, за жалост, всичко е допустимо “, сподели Велев в изявление за БНР.

Ако бъде открита виновност, законът планува до две години затвор. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева дефинира станалото като „ фрапантен случай, който ни дава следващия мотив да отбележим, че законодателството в България е остаряло “.

Началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето Момчил Мавров сподели, че в България няма различен прочут случай на разменени бебета.
Какво следва
Семейния кодекс няма категорично регламентирани последици за замяна на бебета. Грешката е във обстоятелствата - има разменени бебета, само че актовете за раждане са правилни като информация. Това сподели пред Нова телевизия специалистката по здравно право юрист Мария Шаркова .

По думите й ползата на децата е преди всичко. " Важно е да се запазят персоналните данни на хората, тъй като когато пораснат децата, ще е неприятно тази история да добие гласност ", сподели тя.

По думите й има подозрения дали ще се водят продължителни каузи с установителни искове, при които да се открива произхода на децата. По-скоро би трябвало да се мисли дали някой от родителите няма да изкаже противоречие да предаването детето на биологичните му родители.

" След като има ДНК експертиза при досъдебно произвеждане не би трябвало да се случи. Но не може детето да се вземе наложително от майката, правосъдна процедура обаче би трябвало да е краен вид, тъй като лишава време ", сподели тя.

Майката, която се е усъмнила в размяната на бебетата, към този момент резервира безмълвие. Другата майка - Севда Михайлова, обаче съобщи, че няма да се откаже от бебето, което отглежда в продължение на три месеца.

" Детето ми е добре, ще се боря до дъно – по правосъден път ", сподели тя пред бТВ.

По думите на Шаркова единствено при предумисъл се планува правосъдна отговорност, само че при демонстрация на немарливост или неволна неточност не се смята за закононарушение.

" Възможно е да се случват неточности при замяна на бебета поради практиката да не се реализира първи контакт кожа в кожа сред детето и майката и новородените да не са с майките си от раждането до изписването, което е международна процедура ", сподели Шаркова.

Адвокатите Мария Петрова и Пламен Борисов споделиха пред Българска национална телевизия, че е допустимо да измине даже повече от година, до момента в който съдът се произнесе.

Според юристите е нужна незабавна смяна на Семейния кодекс, която да подсигурява такава замяна да се прави за дни.

" В момента тези производства се гледат като някаква подялба на парцел. Подобни проблеми би трябвало да се вземат решение стремително ", сподели Пламен Борисов.

Според него чиновници от " Закрила на детето " би трябвало да се намесят и да изведат децата от разменените фамилии.

" Ако желаеме да изправим грешката, не би трябвало тези деца да построяват персонални връзки с родителите “, сподели Борисов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР