Като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се

...
Като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се
Коментари Харесай

Кирил Петков разкри още подробности за раздора с Трифонов: Спор за проценти при обществените поръчки в МРРБ -

Като неофициални мотиви за напускането на Има Такъв Народ могат да се смятат големите средства, които „ ние не разрешихме да се похарчат непрозрачно за строителството на пътищата “, както и че от Политическа партия не одобрихме предлагането Любомир Каримански да стане гуверньор на Българска народна банка.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков в предаването " Седмицата " на Дарик. Той изясни, че разногласието със Слави Трифонов е бил освен за 3.9 милиарда лв. за пътища, само че и за метода, по който ще се дават парите, съгласно заложеното в публичните поръчки.

" Министър Гроздан Караджов искаше в оценката на публичните поръчки 40% да е тежестта на качествени критерии, които не са свързани с препоръчаната цена. Но това е най-лесният метод да се манипулират състезанията, изясни Кирил Петков. Строители ще пишат по какъв начин ще запълват дупките, комисия при затворени порти в АПИ ще взема решение кое е качествено, кое - не. Това дава голяма опция за корупция. И предложих схемата качествените критерии да единствено с 20% тежест в оценката, а цената 80%. Защото по този начин не може да се настройки коя компания да завоюва ", сподели още Кирил Петков. 

Слави Трифонов също упорствал в оценката на публичните поръчки качествените критерии да имат тежест 40%. Петков обаче изрично отказал да отстъпи и ден по-късно Трифонов се съгласил със схемата 80 на 20%. 

Трифонов се обади на идващия ден и сподели: Добре, склонен съм на 80:20. Но в едни връзки постоянно има взимане и предоставяне. Сега аз дадох!, описа Петков. 

Тук нямаме взимане и предоставяне, а предоставяне и предоставяне. Това не са наши пари, не са наши планове. Ние сме чиновници на този народ и това са неговите пари. Това беше едната причина за спора ни - нашата неготовност да харчим непрозрачно парите в Министерство на регионалното развитие. Ако се бяхме съгласили, Трифонов за никаква Македония нямаше да се сети, сподели още министър председателят. 

А за рецензиите на президента Румен Радев Петков разяснява: 

Виждам реакция на неверна информация и никакво вглеждане в това, което хората желаят. Не знам дали е измамен или комплициран, само че има нещо, което го прави да не наподобява индивидът, който си припомням. Има късмет бързо да се върне към своята мощ. Ако не желае да бъде комплициран, да следи хората, които го поддържаха. Сега просто би трябвало да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво желаете? ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР