Като навременни определи срещата и изобщо започването на консултации по

...
Като навременни определи срещата и изобщо започването на консултации по
Коментари Харесай

Лозан Панов: Главният прокурор е най-силната политическа...

Като навременни дефинира срещата и въобще започването на съвещания по желание на нов основен прокурор ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов след излизането си от президентството.

Това е тематика №1 в правосъдната система по думите на Лозан Панов, а самата среща и консултациите демонстрират, че има схващане за това. Според шефа на Върховен касационен съд колкото по-рано стартира дебатът за избор на основен прокурор, толкоз по-ясно ще станат ясни критериите, профилът и всичко, което е относимо за избор на един предстоящ основен прокурор.

Според ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов сега на процедура основният прокурор е най-силната политическа персона в България. " Липсата на надзор върху неговата активност го прави най-силната политическа персона в България ", посочи шефът на Върховен касационен съд, представен от news.bg и добави, че в случай че приказваме за политизация на прокуратурата, ясно демонстрира, че обслужва ръководещите.

Лозан Панов уточни, че е имал опцията да възобнови предложенията си за промени в Конституцията, за мястото на прокуратурата, както и за пълномощията на основния прокурор.

Според него основният прокурор в страна като България с пълномощията си има монопол да повдига - на който си изиска, когато си изиска и за каквото изиска - обвинявания.

Шефът на Върховен касационен съд съобщи още веднъж концепциите си за смяна на Конституцията, в това число и за промени в пълномощията на основния прокурор, промени против монопола на основния прокурор и неналичието на надзор върху пълномощията.

Панов разяснява, че когато се прави нещо единствено с цел да се покаже пред Европа, че сме свършили нещичко, това не е същинска промяна.

По думите неговите изказвания не са политическа позиция, а са изказвания на човек, който е в правосъдната система.

" При един нереформиран Висш правосъден съвет (ВСС), в който има доминация на политическата квота, тематиката по какъв начин ще се организира изборът на основен прокурор е съвсем преопределена ", предизвести обаче ръководителят на Върховен касационен съд.

Ако във Висш съдебен съвет има доминация на политическата квота, всички можем да си дадем отговор по какъв начин ще бъде определен новият основен прокурор, акцентира той.

Шефът на Върховен касационен съд няма информация за измененията, които правосъдният министър Данаил Кирилов приготвя, само че това което би могъл да каже, че слагането на двамата ръководители на висшите съдилища с основния прокурор на една повърхност откъм тематика следствие е безпричинно. Неоснователно е, тъй като се прави от органите на досъдебната фаза, а там има система с основния прокурор, който е на върха на пирамидата, аргументира се шефът на Върховен касационен съд. При това състояние явно е, че смяна би трябвало да бъде направена, само че тя не би трябвало да касае и двамата ръководители на висшите съдилища, разгласи той.

На въпрос може ли да има развой против арбитър номер 1 в българския съд, Лозан Панов съобщи: " несъмнено, както виждате аз съм страна в производства ". Председателят на Върховен касационен съд отхвърли да разяснява тематиката за възможната си оставката с претекст, че отговорът бил явен.

Припомняме, през вчерашния ден президентът се срещна с основния прокурор Сотир Цацаров. Двамата разискаха новите пълномощия за бъдещия основен прокурор, като съгласно Сотир Цацаров тези разисквания са прибързани, от една страна, и от друга, за смяна на пълномощията би трябвало да се приказва след встъпването в служба на новия основен прокурор.

Източник: обстоятелства.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР