Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за

...
Като наруши собствените си крайни срокове и възобнови преговорите за
Коментари Харесай

ЕС към Великобритания: Хайде, просто се махайте вече

Като наруши личните си крайни периоди и възобнови договарянията за съглашение за Брекзит с Англия, в четвъртък Европейският съюз сподели забележителна стратегическа еластичност. Това, което Европейски Съюз сподели Англия е: Хайде, просто се махайте към този момент, написа Стивън Ерлангър за " Ню Йорк Таймс ".

Европейците реализираха по-добро единодушие, множеството анализатори са съгласни и остават нетърпеливи да избегнат Брекзит без договорка, който би навредил на двете страни. Но това, което е явно в този момент, е, че Европейският съюз желае Англия към този момент да напусне, тъй че може да премине към по-належащи въпроси, от миграцията и разширението до противоречивия седемгодишен бюджет след Брекзит.

Преди имаше вяра, постоянно изразена от Доналд Туск, чийто мандат изтича идващия месец, че Англия може по някакъв метод да остане в Европейски Съюз, макар референдума от 2016 година Но в този момент останалите 27 страни просто наподобява желаят британците да си отидат.

" Европейците се отхвърлиха от концепцията на Туск за " о, дано останат ", разяснява Муджтаба Рахман, някогашен икономист на Европейска комисия, в този момент в групата " Евразия " за политически риск.

" Няма действителна тактика към вярата, че ще се организира втори референдум. " Блокът, съгласно него, е концентриран върху запазването на личните си ползи: " отбрана на мира в Олстър, отбрана на единния пазар и улеснение на безпрепятствения излаз за Англия.

" Предвид желанието на премиера Борис Джонсън да реализира договорка преди 31 октомври, когато даде обещание, че Англия ще напусне Европейския съюз по един или различен метод, европейските договарящи се придвижват удивително бързо, с цел да поправят офертата си, като се стремят да не бъдат упреквани в неуспех. Те резервираха личните си основни правила, в това число нуждата да покажат взаимност с Ирландия и да предотвратят твърда граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия ".

" Европейски Съюз сподели доста самообладание ", изяснява Агата Гостинска-Якубовска, анализатор от Брюксел с Центъра за европейска промяна.

Брюксел с наслада отхвърли концепцията за така наречен " ирландски бекстоп ", гаранция, че няма да има твърда граница сред Северна Ирландия и Република Ирландия - повратен миг за Джонсън и други последователи на Брекзит. Но в последна сметка, с концесията на Джонсън, Северна Ирландия ще остане в митническия съюз на блока, до момента в който юридически остава част от Англия, разграничението значително е семантично.

" Европейски Съюз чудесно знае, че това е въпрос за Борис Джонсън и не вижда огромни усложнения, защото не се изисква от Европейски Съюз да прескача всяка от алените си линии ", съобщи Майкъл Лий, някогашен почитан чиновник на Европейската комисия. " Това е фракциите в Обединеното кралство да се усещат добре, това не визира нито един от същинските ползи на Европейски Съюз ".

Основната цел на Европа, добави той, е да се избегне Брекзит без договорка. Въпреки че този вид би навредил на Англия повече, той би навредил и на европейската стопанска система, която към този момент се забавя.

" На Европейски Съюз му писна от всичко това ", добавя Натали Точи, шеф на Римския институт за интернационалните връзки и консултант на Федерика Могерини. " Европейски Съюз не е проблематичната страна. Те бяха твърди и поредни и в последна сметка Европейски Съюз си проправи път по метода, по който бе планувал. Това означаваше да накара Англия да избере дали да резервира цялата страна в митническия съюз, както някогашният министър председател Тереза ​​Мей избра, или просто Северна Ирландия, както направи Джонсън ".

Разбира се, има съществени опасения, че Джонсън може да не успее да завоюва утвърждение за това съглашение за отдръпване в събота в английския парламент, както Мей не съумя да завоюва утвърждение за договорката си три пъти. " Но макар терзанията си за " айде отново същото ", Европейски Съюз бе подготвен да опита ", разяснява Роза Балфур, анализатор в Брюксел към немския фонд " Маршал ". " Не желаят да си проличава, че дърпат щепсела. "

Ако Джонсън не успее в Парламента и се наложи да изиска удължение след 31 октомври, както Народното събрание му е планувал в законодателство, Европейски Съюз ще даде алтернатива, евентуално за нови избори във Англия, допуска Балфур.

Дори в случай че Джонсън успее, европейските водачи се тормозят, че той не е откровен по отношение на договарянето на бъдещо комерсиално съглашение, което му пречи да понижи английските корпоративни налози и регулации. Те се притесняват, че той ще трансформира Англия в това, което канцлерът Ангела Меркел назова, още един съперник на блока, само че подобен, който ни е непосреден комшия.

Но в този момент е значимо Европейски Съюз да премине оттатък Брекзит, с цел да се заеме със комплицирания свят, разяснява Енрико Лета, декан на Парижката школа по интернационалните връзки и някогашен министър-председател на Италия. " Срещата на върха в четвъртък трябваше да бъде отдадена на намирането на съглашение за идващия бюджет на блока и решаването дали да стартира договаряния със Северна Македония и Албания за присъединение към блока ", добавя той. Сирийската рецесия е значима в този момент и " би трябвало да има мощна европейска позиция ", изключително откакто вицепрезидентът Майк Пенс бе в Анкара.

Проблемите с миграцията са нерешени и новата Европейска комисия се забави с встъпването в служба посредством борби в границите на Екологичен потенциал. " Рискът е Европейски Съюз да се концентрира върху Брекзит и да се изгуби фокусът върху всичко останало ", добавя Лета.

Рахман е склонен, че " Европа има цялостен набор от провокации, с които би трябвало да се оправи ". Новата комисия, ръководена от Урсула фон дер Лейен, която ще наследи Жан-Клод Юнкер, би трябвало да бъде " геополитическа комисия с мандат за мястото на Европа в света - в търговията, Китай, границите, Съединени американски щати, Русия - и по-малко за вътрешните въпроси. "

Но е мъчно, сподели той, " когато водачите са вкарани в този вътрешен спор за загуба на огромна държава-членка, което не прибавя стойност към европейския план. "

Разбира се, разногласието за Брекзит може да не завърши, изключително в случай че Джонсън загуби в Парламента и свика избори, които може да не основат работещо за него болшинство.

" Останалата част от Европейски Съюз вижда във Англия дълготраен развой на срив, още по-сериозна причина Брюксел да желае Англия да си отиде ", разяснява Точи.
 „ Моето съглашение или без сделка” – печатът на Острова за договорката на Джонсън
„ Моето съглашение или без договорка ” – печатът на Острова за договорката на Джонсън

Постигнатото от премиера на Англия Борис Джонсън съглашение за Брекзит с Европейски Съюз господства на основните страници на английските издания
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР