Като лоша идея определи бившият военен министър Тодор Тагарев идеята

...
Като лоша идея определи бившият военен министър Тодор Тагарев идеята
Коментари Харесай

Тагарев: Пропаганда на Кремъл е, че ако дадем оръжие на Украйна ще бъдем вкарани във война. Много други дават и не са във война

Като неприятна концепция дефинира някогашният боен министър Тодор Тагарев концепцията страната ни да взима на заем самолети „ Грипен “ от Швеция. Той акцентира, че тя се прокарва с провокации по кое време и по какъв начин ще можем да използваме закупените F-16. Тагарев посочи, че самолетите би трябвало да дойдат у нас 2025 година, а оперативна подготвеност военните задават да имаме чак за 2028 година.

„ Това ще е по този начин, в случай че Военновъздушни сили и управлението на МО се съпротивлява на постигането на оперативна подготвеност за F-16. Ние към този момент имаме хора, които се приготвят в Съединени американски щати, когато дойдат самолетите, има построена инфраструктура и нужната подготовка на екипа, ние можем да стартираме на практика незабавно да изпълняваме най-малко от елементи надзор на въздушното пространство “, сподели военният специалист пред Българска национална телевизия, съобщи Фрог.

Според него самите самолети „ Грипен “, за които се приказва не могат да дойдат на следващия ден, а чак след две три години, когато можем да употребяваме и F-16.

„ Авиацията не е авиошоу, а зад водача стоят стотици хора, които правят избрани действия, което е доста скъпа верига. За да има някаква успеваемост би трябвало да има мащаб. По време на Студената война в Северозападна Европа четири страни закупиха F-16, Новрегия, Дания, Нидерландия и Белгия. Сумарно са някъде към 300 самолета, като сътвориха обща верига да обезпечаване и поправки, като работят дружно “, съобщи той и дефинира решението на Полша да има разнообразни видове самолети като логистичен призрачен сън.

Именно по тази причина не счита, че е удачно да имаме 8 самолета от един вид и 8 от различен, поради сложната употреба. Той е на мнение, че новата концепция за самолетите „ Грипен “ подкопава тази за възобновяване на Военновъздушни сили с F-16.

„ За следващ път, не на армията, не на Висш съдебен съвет, а на изтребителната авиация се слагат на първо място друго. Президента и неговия кръг работят единствено в полза на изстребителната авиация. Аз ги разбирам до някъде, тъй като те имат доста другари, служили са дружно, тези хора които не преминат на F-16 нямат вероятност. До някъде разбирам тази позиция на президента, само че не е метода да им купим различен аероплан, с цел да може да служат до пенсия “, съобщи Тагарев.

Той е на мнение, че е допустимо да изкарат курс за гражданската авиация или пък друга магистратура, а не да се купуват нови бойни самолети.

Той разяснява и войната в Украйна: Още в първите дни на огромната съветска експанзия Радев е казвал, че не трябва да се изпраща оръжие за Украйна. Това не би трябвало да е изненада, само че въпреки всичко ние сме парламентарна република и тези неща се вземат решение от Народното събрание. Президента е държавен глава, само че вътрешната и отбранителната политика се вършат от Министерски съвет, който пък извършва това, което реши Народното събрание. Той няма по какъв начин да блокира едно такова решение, в случай че се стигне до него “, съобщи професорът..

Той напомни решението от преди няколко месеца взето от тогавашното ръководещо болшинство в лицето на Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ, което съгласно Тагарев е било ялово.

„ Трябва да подчертаем, че съществена разграничителна линия при образуването на едно бъдещо държавно управление е отношението към войната и Русия “, съобщи още той и дефинира като тотална липса на самочувствие това да чува от разнообразни коментатори, че непознати посолство ни дефинират политиката.

По думите му, това че в случай че страната ни даде оръжие на Украйна ще бъдем вкарани във войната е пропагандна тематика на Кремъл, която за жалост всеобщо се популяризира. „ България не дава никаква помощ, Естония, Латвия, Литва, Полша и доста други то вършат. Вкарани ли са те във война, не са и няма да бъдат “.

По отношение на военната помощ по линия на НАТО за 40 милиона $, които дава Съединени американски щати в помощ на страната ни, Тагарев посочи, че това не е огромна сума, само че става дума за дребни планове, които ще оказват помощ за оперативната съгласуемост и способността ни да приема непознати войски на своя територия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР