Като лидер вие отговаряте за представянето и резултати на вашия

...
Като лидер вие отговаряте за представянето и резултати на вашия
Коментари Харесай

Гласът, Сърцето, Острото око - всеки успешен екип има нужда от тях!

Като водач вие отговаряте за представянето и резултати на вашия екип. В работата обаче съществуват неща, които са отвън ваш надзор. Препятствия пред триумфа като дребни бюджети и къси периоди не могат да бъдат избегнати. Едно нещо, което обаче може да контролирате, е „ химията “ на екипа.

Всеки един член на вашия екип носи със себе си неповторими черти и умения, мощни и слаби страни. Ключът към отключване на цялостния капацитет на вашия екип минава през разпознаването на характерните видове персони, които са част от него, и установяването на метода, по който те си взаимодействат – било то по-позитивен или отрицателен метод.

Съществуват четири основи личностни вида, от чието наличие и съдействие зависи триумфа на всеки екип:

Мозъкът

По същият метод, по който нашият мозък дава отговор за другите придвижвания на нашето тяло, този член на екипа стимулира другите да подхващат дейности за постигането на обща последна цел. Този вид чиновник е упорит, конкурентен и гладен за резултати. „ Мозъкът “ е личностният вид, който най-често се свързва с обичайните лидерски качества. Неговата учредена функционалност е да подсигурява, че останалите не губят от взор крайната цел, Разбира се, „ мозъкът “ има и дефекти. Той постоянно е прекомерно напорист и преобладаващ в връзката си с останалите, което от време на време работи демотивиращо. „ Мозъкът “ се нуждае от другите три вида персони, които да балансират неговата несъразмерна. Пример за този вид персона е Стив Джобс, който е прочут с това, че с него не се е работило доста елементарно, само че в последна сметка големите му упоритости са довели до в действителност велики достижения.

Гласът

„ Гласът “ вижда по-добре цялата картина и по какъв начин обособените и елементи си пасват. Той въодушевява другите да дават най-хубавото от себе си. Този член на екипа постоянно бива описван като визионер или инфлуенсър. Подобно на мозъка, гласът е насочен към резултатите. Той има огромни фантазии и е подготвен да поставя не по-малки старания, с цел да ги реализира. „ Гласът “ балансира по-строгата природа на „ мозъка " с по-позитивен и деятелен метод към връзката. Той има по-добри обществени умения. Проблемът на „ гласа “ е че фокусът му върху огромната картина постоянно води до занемаряване на дребните, само че значими елементи. Този вид персони постоянно са завладени дотам от велики и огромни хрумвания, че те даже не се замислят за това дали те са постижими и какво би трябвало да се направи за задачата. Освен това, от време на време изблиците на позитивност на гласа могат да бъдат дразнещи за останалите членове на екипа. Когато главата на сходен сътрудник е в облаците, работата на „ острото око “ е да го върне назад на земята. Примери за този вид персона са Илон Мъск и Опра Уинфри.

Острото око

Докато „ мозъкът “ и „ гласът “ се концентрират върху огромните цели и мотивирането на останалите, „ острото към “ гледа за дребните елементи, от които зависи постигането на тези цели. Това не е индивидът, който да изнася вдъхновителни речи в центъра на стаята, а оня, който следи всеки дребен подробност от работата по плана, с цел да се увери, че нещата вървят по проект. Проблемът на „ Острото око “ е т.нар „ аналитична парализа “. Този вид персони са перфекционисти, които не могат да бъдат задоволени от нищо друго с изключение на безгрешното осъществяване на дадена задача. Това постоянно забавя работата по значими планове и от време на време води до техния неуспех. За това е значимо всеки екип да има „ мозък “ и „ глас “, които да връщат фокуса на чиновниците върху по-големите цели. Бил Гйетс несъмнено е „ остро око “

Сърцето

„ Сърцето “ играе основна роля за постигането на консенсус и съдействието сред останалите членове на екипа. Това е видът персона, с които всички обичат да работят. „ Сърцето “  е добър слушател, които познава добре проблемите, потребностите и фантазиите на своите хора. Той е толерантен, съчувствен, спокоен и балансиран. „ Сърцето “ внася естетика в неразбирателството и поддържа духа на останалите. Слабата страна на този вид персона е прекомерно огромния фокус върху хората за сметка на резултатите. В доста случаи тези хора биха предпочели да спестят на техен сътрудник, с цел да не го обидят, в сравнение с да му дадат градивна противоположна връзка. „ Мозъкът “ и „ Острото око “ балансират обществената устременост на „ сърцето “ с по-голяма концентрацията върху самата работа. Брен Браун е добър образец за този вид персона.

Постигането на верния баланс в екипа изисква положително схващане на метода, по който другите видове персони работят в естетика за постигането на резултати. Вашата работа като водач е да осъзнаете кои видове персони допълват силите ви страни и компенсират минусите ви.  След това би трябвало да им помогнете на членовете на вашия екип да опознаят себе си по-добре и да схванат по какъв начин се допълват взаимно. В последна сметка не можете да измененията другите, само че можете да контролирате метода, по който те си взаимодействат.

.....................

Айлана Живкович , създател и основен изпълнителен шеф на Werq, за

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР