Като лидер Джобс има репутацията на взискателен, дори начинът, по

...
Като лидер Джобс има репутацията на взискателен, дори начинът, по
Коментари Харесай

Как големите пари в Apple промениха Стив Джобс


Като водач Джобс има репутацията на придирчив, даже методът, по който се облича, е непоколебим
(снимка: CC0 Public Domain)

Преди Стив Джобс да стане основен изпълнителен шеф и съосновател на Apple, той е младеж, който измисля комплицирани лудории и върви на концерти с другари. Л ичността на Джобс се трансформира, откакто става създател на „ компания с огромни пари ” , казв а Стив Возняк, неговият сътрудник в начинанието Apple, в подкаста на Гай Кавазаки.

Когато Возняк и Джобс се срещат през 70-те години на предишния век, двамата ги свързва любовта към електрониката. Те са фанатиците и вървят дружно на концерти. „ Имахме доста занимателни времена ”, спомня си Возняк.

Джобс и Возняк основават Apple Computers, Inc. през 1976 година, когато са надлежно на 21 и 26 години. Но лудориите стопират, откакто Apple получава първата си огромна инвестиция – обезпечен банков заем от 250 000 $ от Майк Маркула през 1977 година (еквивалент на над 1,1 милиона долара) и компанията „ излетява ”.

„ Джобс внезапно подцени това. Той не искаше да приказва за смешки и занимателни детски неща ”, споделя Возняк. Вместо това Джобс се концентрира върху развиването на „ персоналната си марка ” и „ превръщането ѝ в нещо като „ друго наличие в света ”. „ Тогава личността му се промени и той стана някак непоколебим ”.

Като водач Джобс има репутацията на придирчив. Дори методът, по който се облича, е непоколебим. През 80-те години той стартира да носи персоналната си униформа от черна водолазка, проектирана от Issey Miyake, и дънки, тъй като чул, че чиновниците на Sony носят униформи.
още по тематиката
Возняк споделя, че от деня, в който се среща с Джобс, неговият другар приказва за значими исторически фигури, които „ в действителност са трансформирали човечеството вечно ”, като Уилям Шекспир.

„ Искаше да бъде един от тях и усещаше, че има мотивация ”, споделя Возняк. „ Понякога мотивацията да искаш нещо е доста по-важна от същинското умеене ”.

От друга страна, Возняк твърди, че самият той не е желал да има нищо общо със славата или парите и бил изцяло удовлетворен от това, че е компютърен инженер, проектиращ чипове в Hewlett-Packard, където работи преди Apple. „ Не желаех в миналото да бъда подкупен от огромните пари ”, прям е той (към 2017 година положението на Возняк се прави оценка на 100 милиона долара).

Джобс бил по-малко удобен в създаването на програмен продукт и вместо това се концентрира върху дизайна, рекламата и диалозите с пресата, разкрива Возняк. „ Едно нещо, което той искаше, е някак да бъде значим в света ”.

Возняк има вяра, че внезапната смяна в работата на Джобс е била метод светът да разбере, че той може да бъде законен бизнес човек. „ Искаше да се увери, че светът получава известие, че цялото компютърно мислене идва от неговата глава”, споделя Возняк.

Към днешна дата Возняк към момента се води на заплатите в Apple „ заради преданост “, макар че напусна компанията през 1985 година Той получава към 50 $ на седмица и се майтапи, че към момента рапортува на Джобс, който умря през 2011 година от рак на панкреаса.

В края на 2019 година пазарната капитализация на Apple доближи рекордните 1,4 трилиона $, а софтуерните анализатори предвиждат, че тя може да доближи 2 трилиона $ в края на 2021 година.

Но Возняк упорства, че парите, властта и славата не са факторите, които управляват живота му. „ Искам да познавам единствено забавни хора, като Стив Джобс да вземем за пример ”, споделя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР