Като карантиран болен, който не спазва мерките. Така изглежда ситуацията

...
Като карантиран болен, който не спазва мерките. Така изглежда ситуацията
Коментари Харесай

Изборите 2 в 1 - опашки, гафове и имитация на мерки срещу CO...

Като карантиран болен, който не съблюдава ограниченията. Така наподобява обстановката при изборите 2 в 1 в Пловдив. Само в границите на 5 часа от началото на вота низ от опашки и неточности внесоха безпорядък в безгрижната другояче изборна неделя.

Най-често срещаните неточности, които са напът да изкривят вота:

1. Хората, изключително възрастните, не четат деликатно изписаното на първи екран директно след слагане на картата за гласоподаване. В този миг пред гласуващия изникват три варианти - да гласоподава за президент и Народно събрание, единствено за президент или единствено за Народно събрание. Някои от застаналите пред машината обаче не четат деликатно и стартират незабавно да гласоподават, като избират втората или третата алтернатива, което значи, че вотът им няма да е 2 в 1. По-често сгафилите съумяват да пуснат гласа си единствено за президент, тъй като тази алтернатива е сложена по-високо. След като приключи процедурата, няма опция за наново слагане на картата в машината и нов избор.

2. Объркващо за гласоподавателите е и менюто на машината за изборите 2 в 1. Бутоните „ Потвърди “, „ Обратно “, „ Към избори за... “ в допълнение караха пловдивчани да обмислят, да премислят и чак тогава да маркират от боязън да не се объркат. Така един гласоподавател лишава времето за двама, заради което и опашките нарастват непрестанно.



В коридорите и пред учебните заведения се извиха опашки от пловдивчани, които желаят да дадат своя избор

3. Нетърпеливи гласоподаватели бързат да откъснат разписката, вместо да изчакат няколко секунди процесът да приключи напълно. „ При дърпане на разписката хартията се намачква и се постанова да се сменя. Препоръката е да не се бърза”, разяснява Стефан Минчев, машинен механик в СУ „ П. Славейков”. Така процесът се забавя, чакащите усилват броя си, а с това пораства и недоволството от забавянето.

Заради компликациите с машините в Дома за възрастни хора “Свети Василий” жена сложи връх, откакто гласуването й лиши 10 минути. Самата тя не знаеше технологията и стъпките, по които да стигне до изваждането на квитанция и стартирането й в урната.



Възрастна жена сложи връх за дълготрайно гласоподаване - 10 минути

Мерките - мижи да те неистина

Десетки се подредиха като индианска нишка още към 10 часа пред учебни заведения и в коридорите на образователните заведения в „ Северен “, " Централен " и „ Южен “, с цел да гласоподават. Процесът върви постепенно, тъй като изборът лишава време и размисли, а някои, изключително възрастните, мъчно се оправят с машините. Ситуацията бе идентична в ОУ „ Димитър Талев “, СУ " Христо Г.Данов ", ОУ „ Петър Берон “, СУ „ Братя Миладинови “ и така нататък



Лента разделя коридора на две, с цел да има разделяне сред влизащи и излизащи

В доста от учебните заведения не са обезпечени два вход-изхода, в средата на коридорите са сложени ленти, които да разделят потока, само че гласоподавателите минават от кое място им хрумне. Организацията във връзка с коронавирус ограниченията на процедура я няма, в случай че се изключат дезинфектантите и ръкавиците. Потоците се смесват, а пък чакащи се бутат възмутени по коридорите.

В мобилните секции гласоподават на хартия

Ковидните секции, които обикаляха по карантинирани, пък трябваше да се оправят с два огромни кочана с хартиени бюлетини и две урни. При тях забавянето идваше и от гласоподавателите, които нормално заявяваха " До минути ще сляза! ", само че предвижването до урната им отнемаше 10-15 минути, което бави целия развой.

В резултат от поредицата гафове и неточности изборният развой върви неенергично, което най-вероятно ще докара до по-ниска интензивност от предвижданата. И още - прогнозата, че за Народно заседание ще има доста повече дали своят вот от тези за президент, най-вероятно няма да се сбъдне точно поради пропуските в отбелязване на първи екран, където някои хора пропущат да отбележат, че желаят да вземат участие във вота и за президент, и за национални представителите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР