Като журналист и избирател много ми се иска да има

...
Като журналист и избирател много ми се иска да има
Коментари Харесай

Топлофикация, ВиК, детските градини - щеше да е хубаво да има смислен дебат за София

Като публицист и гласоподавател доста ми се желае да има логичен обществен спор за локалните избори в София, по съответни тематики. Даже си представям някои тематики, а сътрудниците, които работят в този сектор, сигурно имат още:

1. ВиК концесията. Да или не за удължаването, със съответни причини в едната или другата посока, без преиначаване " но в този момент да проверим осъществяването ", (има задоволително общински съветници при всички претенденти, които да са го свършили и докладвали резултатите). Ако е " да ", какво ще се желае от концесионера, в случай че е " не " - какво ще я замести.

2. Топлофикация. Схема за излекуване - публично-частно партньорство, връщане на страната или различен модел. Колко са отговорностите на всякакви институции, ВУЗ-ове, Синод и други

3. Какво ще се прави с няколко скандални общински сдружения - " Софекострой " (партийна касичка), Център за градска подвижност, " Софийски парцели " и въобще всички общински сдружения, част от които са губещи, а другите са тЕмни дупки. Ще остане ли в настоящия си тип Центърът за градска подвижност.

4. Договорите за събирането и превозването на боклука за рекордни суми бяха подписани за пет години и изтичат през 2024-2025. Как претендентите виждат тази активност в бъдеще, какви условия ще има, какъв надзор считат да приложат, с цел да е по-чиста София и жителите да са наясно къде отиват плащаните от тях такси. София е непоносимо мръсна.

5. Отдадените за смешни пари на всякакви съмнителни лица паркинги в София и други общински парцели - нужна е гласност за всички апетитни столични парцели.

6. Картографиране на зелените площи и междублокови пространства - (тук съм персонално заинтригувана поради апетитите към нашата градинка зад блока и се надявам кметът на регион Триадица Димитър Божилов да съблюдава думата си, другояче ще се вържа за някое дърво при първия екскаватор, който вложителят насреща вкара). Една интерактивна карта на София ще свърши чудесна работа за задачата.

7. Нова скица за детските градини. Смятам, че са нужни ваучери за всички деца, без значение от подоходния аршин. Разбира се, въпрос на полемика. Във всеки случай втръсналото пояснение, че ще се строят нови, не работи и не взема решение казуса, видя се с следващите близо 10 000 деца извън.

8. Общинските лечебни заведения. Кои са с отпаднала нужда и какво да се прави със сградния фонд. В София са съсредоточени най-вече болнични кревати на глава от популацията.

9. Подлезът на Централна гара и празните търговски площи там. Това не е проблем на транспортното министерство, въпреки че БДЖ е към тях или най-малко има потребност от общо решение.

10. Нов вид бюджетиране, тъй като настоящето работи за други цели. Пари против планове. Например - еди-кой-си-парк би трябвало да бъде освежен и уголемен с няколко декара. За задачата е належащо несъмнено количество пари. Което ме подсеща, че е добре да има цивилен надзор върху зелените планове в София - като бъдат привлечени цивилен организации (ама не " наши ", схваща се).

12. Освен че са мръсни, подлезите са в окаяно положение, както и опцията през тях да минават хора с инвалидни колички и майки с колички.

13. Организирането на общински подслони за хора, потърпевши от домашно принуждение.

14. Кога най-накрая ще бъдат махнати казината от Студентски град? Поне казината. Кога?

15. МОЧА ще се унищожи или реалокира - тъй като това са две разнообразни тематики.

16. Окаяното положение на Централни гробища. Проблем, който съществува в множеството общини. Но не може да продължава по този начин.

Списъкът на тематики е отворен. Дебатите - належащи. Нямам илюзии, че наследството на ГЕРБ ще бъде ревизирано и тествано.

---

Бел. ред - статуса на журналиста Емилия Милчева препубликуваме от фейсбук профила й с нейно разрешение. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР