Като изключително съдържателни оцени разговорите с френския си колега Еманюел

...
Като изключително съдържателни оцени разговорите с френския си колега Еманюел
Коментари Харесай

Радев: Приемането ни в Шенген е важен фактор за повишаване на сигурността в Европа

Като извънредно съдържателни оцени диалозите с френския си сътрудник Еманюел Макрон президентът Румен Радев на брифинг пред Елисейския замък в Париж.
В наличието на Макрон Радев даде изказване за съпътстващите го български медии във френската столица. Той съобщи, че двамата са провели извънредно съдържателни диалози и са сложили ясни периоди и бъдещи дейности в главните цели на тяхното взаимоотношение.
" Приемането ни в Шенген е значим фактор за повишение на сигурността в Европа, тъй като сигурността на всеки европейска жител стартира от сигурността на външните граници, а България е такава граница ", сподели държавният ни глава.
За да има ефикасна кохезионна политика, би трябвало да има ефикасна битка с корупцията, добави Радев и означи дейностите на България в тази посока.
Българският президент посочи, че поддържа вижданията на френския си сътрудник за промени за рационализиране на европейското обучение и общите старания за създаване на единна мощна европейска просвета. „ Оценяваме вашия метод и по отношение на вашето предложение за основаване на европейски университет”, сподели Радев и продължи: „ Благодаря за поддръжката, която получихме по няколко значими посоки – първо това е да основем в България клон на Националното учебно заведение за администрация за региона на Югоизточна Европа, също по този начин вашата поддръжка за основаването на Международен институт за стабилно развиване с теоретичен център, който ще бъде с присъединяване на останалите Балкански страни, имаме планове за това, и с цялостната поддръжка на ЦЕРН, и надяваме се, с европейско финансиране”.
Румен Радев означи, че интеграцията на Западните Балкани изисква изчерпателен метод. Според него това значи освен обществена политика, освен правосъдна промяна, освен съгласуваност – транспортна, енергийна, цифрова, само че общо развиване на обучение и науки. „ Защото в случай че желаеме да имаме една хармония в Европа, не може да развиваме просвета и високи технологии единствено на Запад. Те би трябвало да се развиват и на Изток”, уверен е президентът.
„ Благодаря за вашата поддръжка, благодаря за бъдещи старания за признание на българския като матуритетен език в просветителната система на Франция”, обърна се Радев към Еманюел Макрон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР