Като изключим факта на дългата дистанция и според мен скандалното

...
Като изключим факта на дългата дистанция и според мен скандалното
Коментари Харесай

Беломъжев: Скандално решение, но доказахме, че България има традиции в ски ориентирането


„ Като изключим обстоятелството на дългата отдалеченост и съгласно мен скандалното решение с европейската купа и класирането на Ерик Рост, ние отчитаме едно извънредно положително Европейско състезание “, това показа международният ни първенец по ски насочване Станимир Беломъжев, съобщи кореспондент на БГНЕС. Българинът изрази позицията си на конференция в Пресклуб "България" по отношение на лишаването му от четвърта европейска купа на приключилото преди седмица Европейското състезание по ски насочване във Велинград.

Припомняме, че Беломъжев завоюва сребърен орден в дългата отдалеченост, преодолявайки 19,8-километровото трасе за 1 час 34 минути, 39 секунди. Българският играч трябваше да се окичи със златото макар, че финишира втори.

Представителят на Швеция Ерик Рост беше по-бърз от международния ни първенец, само че пропусната контролна точка докара до неговото декласиране. Подадената по-късно контестация от щаба на Швеция беше почетена от съдийското жури, което още веднъж присъди успеха на Рост. Така среброто остана за Беломъжев.

„ Това беше и главното съревнование, за което се готвих цяла година. Считам, че представянията ми с второ и трето място на самостоятелните дистанции, с четвъртото място с Антония Григорова и седмо място на щафетата, са едни извънредно положителни резултати. Поглеждайки тези на конкуренцията видях, че сме единствено трима състезатели, които имаме по два медала от това състезание “, разяснява Беломъжев.

„ Амбициите ни бяха много по-големи. Имах желанието като хазаин на това съревнование да развеселявам всички другари и почитатели с една европейска купа на родна земя. Исках да чуя химна от най-високото ходило, само че за жал това не се случи. Чувствам се в действителност отчаян, тъй като направих едно в действителност мощно Европейско състезание. Спортната ми форма беше извънредно добра. Смятам обаче, че показахме, че България е една дребна страна, която има традиция в този спорт. Имаме състезатели, които биха траяли да се занимават и да пазят по най-достойния метод достойнството на България, както и на българския спорт “, безапелационен е той.

Противоречивата обстановка не бе подмината и от ръководителя на федерацията проф.д-р. Атанас Георгиев, който съобщи, че ще сложи въпроса на Конгреса на Международната федерация.

„ Общата равносметка от представянето на нашите тимове е доста положително. Станимир беше в действителност победител в дългата отдалеченост.

Изразил съм пред ски комисията на Международната федерация формалната нашата позиция, че има пропусната контролна точка на Ерик Рост (Швеция) и заради тази причина той беше декласиран. Шведите по-късно подадоха контестация, базирайки се на това, че на аварийния чип на състезателя им е показано преминаваното му през контролната точка. В правилника на Международната федерация е записано обаче, че този чип се гледа единствено при изключителни условия – изгубен или строшен основен чип “, обясни Георгиев.

„ Не желая Станимир да споделя всичко това, с цел да не излезе като опрощение. Той е незаслужено ощетяван четири пъти. За нас, за дребна България, нямайки такава мощ като на Швеция, Норвегия, Русия и Финландия, нямаше какво да създадем, с изключение на да протестираме. Журито бе обработено и от Ерик Бламберг, който е член от Атлетическата комисия и е швед. В последна сметка Ерик Рост бе възобновен като победител, все едно е минал през контролната точка. Впоследствие започнаха да ми приказват за спортна правдивост, само че им отговорих, че такава няма, защото Станимир няколко пъти поред е ощетяван като най-хубав. Всичко това ще бъде сложена от мен и на Конгреса на Международната ски федерация", приключи Атанас Георгиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР