Като гръм от ясно небе и право в бъчвата със

...
Като гръм от ясно небе и право в бъчвата със
Коментари Харесай

Сърбия се потресе от новина за ракията

Като гръм от ясно небе и право в бъчвата със сливова ракия до сърбите доближи мълвата за шокиращото българско археологическо изобретение, което раздруса сръбските земи. Първоначално това беше едвам слаба мълва, само че след това тя се трансформира в плача на лъва от герба на нашия източен комшия: "Българинте са измислили ракията ", написа сръбският вестник „ Телеграф “, представен от dir.bg.

Досега, написа сръбското издание, смятахме археологията за наша другарка, която може да поддържа всички наши изказвания, само че какво да мислим за нея в този момент, когато българските експерти от Националния исторически музей отпред с Филип Петрунов откриха в крепостта Лютица над Ивайловград парче от остарял котел, за който считат, че е бил употребен за варене на ракия?

За да бъдат нещата още по-зле, продължава вестникът, парчето от казана е от 11 век и то не е първото намерено до момента. А Ивайловград въобще не е първият. Не знаем по какъв начин да ви съобщим, написа „ Телеграф “, само че в крепостта Дръстър над Силистра е намерено трето парче от котел.

Поколения сърби порастват, научавайки от своите родители две доста елементарни неща и то още преди да се научат да четат и да пишат. Първо, ракията е сръбско национално пиво. Второ, ракията дружно с останалите спиртни питиета е почнала да се създава едвам през 16 век, когато технологията за дестилиране стартира да се популяризира в Европа.

Концентрирайте се, написа изданието, и си помислете добре и ще си спомните по какъв начин татко ви седи на леглото до вас, преди да заспите, гали ви по главата и повтаря: „ Шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век, шестнадесети век. Петре, не забравяй, шестнадесети век. Шестнадесети век “.

Но в този момент българските археолози унищожиха всичко, написа „ Телеграф “. А като финален гвоздей в ковчега идва откритието на Константин Тотев, който разкрил парче от чашка от 14 век, на което пишело, че от чашката е пиел някой си българин на някакъв набожен празник.

Понеже се откриват единствено части от казани и чаши, който знае какво още може да се случи, тъй че към момента има вяра, написа още сръбският вестник.

Белградчани, с които са разговаряли от изданието, не са доста огромни оптимисти.

„ Не съм сигурен какво да мисля. Цял живот те учат, че ракията е наша и в този момент това. Страхувам се, че българските открития са безапелационни. Може би ще би трябвало да се примирим с това, че пием българско пиво “, споделя комплициран млад мъж, с който разговаряхме покрай църквата „ Александър Невски “ в квартал „ Дорчол “, написа вестникът.

Мъж пък, който седеше на скамейка в Студентския парк и пийваше коняк от патронче, сподели, че няма такива морални алтернативи. „ Аз съм стопроцентов сърбин, в кръвта ми няма нито капка от този български алкохол. Всъщност виждате какво пия “, сподели мъжът, написа сръбският „ Телеграф “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР