Като гражданска инициатива определи кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф.

...
Като гражданска инициатива определи кандидатът на ГЕРБ за министър-председател проф.
Коментари Харесай

След провала на гражданската инициатива на ГЕРБ, ПП и ДБ пак обмислят кабинет

Като " гражданска самодейност " дефинира претендентът на ГЕРБ за министър-председател проф. Николай Габровски опита си да осъществя първия мандат, който предизвестено не срещна задоволително поддръжка в пленарната зала.

Въпросът в този момент обаче е ще има ли опит и с втория мандат, този на " Продължаваме промяната " - със също предупреден край. Заявка, че това е допустимо даде през днешния ден след гласуването за кабинета " Габровски " съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

" Продължаваме диалозите с " Демократична България ". Ако представим кабинет, той ще бъде кабинет на малцинството ", съобщи Василев.

Както е известно, Политическа партия и Демократична България оповестиха желание да показват кабинет на малцинството преди към месец и сложиха тогава девет приоритета като тест за търсене на болшинство в Народното събрание. Първият от тях бе Изборният кодекс и по-конкретно - изискване към ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи (т.нар. Хартиена коалиция) да се откажат от промените на изборните правила. Те освен не се отхвърлиха, само че и ги пришпориха и одобриха. След това от Политическа партия оповестиха, че няма да оферират кабинет, тъй като явно още точка първа е била погазена и реформаторско болшинство няма.

Това обаче се случи преди ГЕРБ да показа Габровски като собствен кандидат-премиер, което ангажира Политическа партия и Демократична България в този момент също да показват, че вършат изпитание за кабинет. Днес Асен Василев не загатна изборните правила, а единствено бюджета, законите по проекта за възобновяване, законите за службите и други Междувременно президентът Румен Радев наложи несъгласие на разпореждания от ИК. Василев обаче отново уточни, че се надявал да има време Народното събрание да прегледа " тези девет гаранции ", " с цел да може кабинет на малцинството да си свърши работата при липса на парламентарна поддръжка, да има време да се внесат в комисии ". Т.е. да се покаже, че има воля за осъществяването на въпросните цели на Политическа партия и Демократична България, измежду които е и конституционна промяна, която изисква огромно болшинство. 

По думите на съпредседателя на Политическа партия до ден-два щели да бъдат финалисирани диалозите с Демократична България.

Очакването този път е да се показа политически кабинет, а не " експертен " като какъвто бе обрисуван този на проф. Габровски. Едно такова държавно управление сигурно няма да бъде подкрепено от ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов към този момент дадоха поръчка, че щом Политическа партия не поддържа нейния мандат, и тя няма да поддържа мандат на Политическа партия. " Възраждане " пък " си сподели " още от първия ден - няма да поддържа друго държавно управление с изключение на лично такова.

Политическа партия и Демократична България имат дружно 73 гласа. Може да прибавят и още един - в лицето на към този момент самостоятелния някогашен народен представител от левицата Явор Божанков. Ако хипотетично бъдат подкрепени от някогашния си съдружен сътрудник Българска социалистическа партия, с който настъпи раздор поради изборните промени, както и от " Български напредък ", то ще има общо 110 гласа " за ". Няма причина Движение за права и свободи да желае да поддържа кабинет на Политическа партия и Демократична България, в случай че не желае да го държи според. Интересни са претекстовете, с които би отказала обаче поради днешната реторика на водача Мустафа Карадайъ, който обрисува от трибуната какъв брой неприятна партия е ГЕРБ, само че по какъв начин ще даде поддръжка за нейното проектоправителство, с цел да се показва разговор и да се излезе от парламентарната рецесия. Иначе гласовете от Движението вършат непреодолимите 146 гласа " за ".

Междувременно от " Български напредък " към този момент се готвят да вземат третия мандат за сформиране на държавно управление, без даже да е имало намек от " Дондуков " 2, че Румен Радев ще се спре на тях. Лидерът Стефан Янев към този момент припозна Габровски като претендент за министър-председател на партията си, за което му и " смигна " преди гласуването, като разгласи, че " Възхода " ще поддържа професора за министър председател, само че ще се въздържи за състава на държавното управление му. В отговор на журналистическо запитване през днешния ден би ли оглавил проектосъстав на кабинет и с третия мандат, неврохирургът уточни още веднъж, че това допуска " комбинации " и " подмолни ангажименти ", в каквито нямало да взе участие. На въпрос  " Продължавате ли с политиката? ", отвърна: " Продължавам с операционната с голямо наслаждение ".

По неофициална информация на Клуб Z президентът не е податлив да даде мандата на партията на някогашния си длъжностен министър. За да не я легитимира като политически план, който се употребява с неговата поддръжка. Както направи с " Промяната ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР