Като главен прокурор Сотир Цацаров поне държеше на приличието, куртоазност

...
Като главен прокурор Сотир Цацаров поне държеше на приличието, куртоазност
Коментари Харесай

Михаил Екимджиев: За разлика от Гешев, Цацаров поне се правеше, че правилата се спазват

Като основен прокурор Сотир Цацаров най-малко държеше на приличието, куртоазност на изрече и се правеше, че разпоредбите ще се съблюдават. Иван Гешев самичък се дефинира като непостоянен състезател, т.е. няма да съблюдава разпоредбите. Това сподели през днешния ден по Би Ти Ви юрист Михаил Екидмджиев във връзка номинацията на настоящия зам-главен прокурор за основен прокурор.

Попитан за какво се е включил към юристите, които при започване на седмицата изпратиха отворено писмо до Висшия правосъден съвет (ВСС), с което се желае кадровият орган да направи оценка на тезите на Иван Гешев, изразени в изявление пред Българска национална телевизия, той заключи, че повода е страхът.

Гешев показва диктаторски нагон

" Това е един човек, който не се свени да показва диктаторски, и популистки нагони и към този момент се вижда основен прокурор ", сподели Екимджиев. Той акцентира, че Гешев в действителност към този момент е определен и следва една официална процедура.

Екимджиев акцентира, че до през днешния ден се е надявал президентът Румен Радев да не утвърди кандидатурата на Иван Гешев, само че след изявление на негов консултант по БНР тази заран е наясно, че това няма да се стигне. Адвокатът засяга думите на Борислав Цеков от Институт за съвременна политика, който е и член на правния съвет към президента. Цеков разгласи, че има " неприемлив напън " против кандидатурата на Иван Гешев.

Той посочи, че номинираният за основен прокурор се е показал интензивно в антикорупционни каузи, а и е част от сегашния управителен екип в прокуратурата, което подсигурява последователност. Според Борислав Цеков няма нищо укорително в изказването на Гешев, че е срещу разделянето на управляващите, което се подсигурява от Конституцията. Той е на мнение, че то не е мотив се стигне до такива катастрофични оценки и упования.

По този мотив Екимджиев сподели, че разделянето на управляващите е единствената гаранция, че прокуратурата и съда могат да " озаптят " изпълнителната власт, в случай че бъде изкушена да нарушава Конституцията.

Тримата огромни в България са Борисов, Цацаров и Пеевски

Попитан от кого е определен Иван Гешев, юристът уточни, че е обществена загадка, че всичко в България става по волята на тримата огромни Борисов, Цацаров и Пеевски. " Всичко друго е реплика на правова страна ", заключи Екимджиев.

В края на изявлението си пред Би Ти Ви юристът посъветва Иван Гешев да еволюира бързо, в случай че желае да бъде заслужен за поста. " Да го направи бързо, по този начин както смени позицията си, че 99% няма да се кандидатира за основен прокурор, а след това беше подготвен да козирува ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (35)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР