Като главен прокурор съм работил само и единствено за България.

...
Като главен прокурор съм работил само и единствено за България.
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не ме е страх, няма да подам оставка

Като основен прокурор съм работил единствено и само за България. За мен думи като Родина, Татковина, Отечество, мъжка дума, чест, честност към приятелите - колкото и да е старомодно, значат нещо.


Може да съм допускал неточности, може да съм споделил нещо непремерено, само че всичко е било в полза на хората и народа.

Това сподели основният прокурор Иван Гешев в първи коментар на желаната му оставка.

Гешев се появи с оставката си и лист химикал, след което я накъса на части и сподели: " Не ме е боязън, историята помни единствено смелите. Аз не знам дали съм самоуверен, само че постоянно съм правил неща, които са верни и в полза на хората и върша каквото би трябвало, пък да става каквото ще ", сподели още Гешев.

Вчера, пристигайки от Съединени американски щати, бях поканен до 10 ч. да си подам оставката. Беше упоменато моето семейство, и че това, в случай че не го направя, някой ще натисне копчето Ентер с някакви неща, видеоклипове. И по тази причина по-добре да демонстрация здравомислие, тъй като животът продължава, добави Гешев.

БГНЕС напомня, че на 1 май т.г. бе осъществен опит за атентат против основния прокурор Иван Гешев. Около 11:45 ч. бомба избухна пред кортежа на НСО с Гешев, който прекосявал по пътя Самоков - София край Железница. Според шефа на Национална следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов гърмежът е осъществен за ликвидиране.

По-късно се появиха разнопосочни информации, че Гешев е пътувал със фамилията си, които персонално основният прокурор опроверга.

Думите за това кой е бил в колата с Гешев едвам не костваха главата на шефа на Национална следствена служба Борислав Сарафов, който първи сподели, че Гешев е пътувал със фамилията си, а след това се извини, че е поднесъл погрешна информация. Самият Сарафов, обаче, изиска оставката на заместника си в Национална следствена служба Ясен Тодоров, който първи изнесе информация за следствието на гърмежа против основния прокурор. „ Имам огромен проблем с общественото говорене от Ясен Тодоров. Той не съгласува с мен своите медийни изяви, те са негови и на лична отговорност.Той не може и не показва позиции на Националната следствена работа “, сподели Сарафов. Предложението на шефа на Национална следствена служба бе импортирано ден по-късно и би трябвало първо да бъде прегледано от Комисията за атестирането и състезанията и по-късно да бъде импортирано за разискване и гласоподаване в Прокурорската гилдия. Ясен Тодоров беше назначен за заместник-директор на Национална следствена служба през декември 2021 година Предложението за това пристигна от основния прокурор Иван Гешев, а не от Борислав Сарафов. Тодоров е в Национална следствена служба от 2019 година, където беше нараснал след конкурс. Преди това беше следовател в столичното разследване, контрольор от Инспектората към Висш съдебен съвет, както и член на правосъдния съвет.

В деня след атентата прокурори от прокуратурите в цялата страна излязоха на митинг против похищението над държавността и в отбрана на Иван Гешев. " Недопустимо е някой да мисли, че офанзивата против Иван Гешев е инсценировка ", съобщи говорителката на основния прокурор Сийка Милева по време на демонстрацията пред Съдебната палата в София.

Атентатът против основния прокурор имаше и доста сериозен политически отзив.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че атентатът против основния прокурор ще докара до неприятни последствия за България, а ръководителят на ДСБ ген. Атанас Атанасов видя инсценировка и опит за разстройване на правосъдната промяна.

" Атентат, против който и да е човек, е злокобно нещо. Особено с гърмеж. Знаете аз бях пострадал. Цветелина я взривиха преди време и знам какво изпитват фамилиите. Това е акт, който заплашва живота освен на основния прокурор и на фамилията му, само че може при неточност да заплаши живота и на всеки инцидентен, по тази причина го осъждаме с цялата мощ, която имаме. Абсолютно му съчувствам за това, което му се е случило пред фамилията му и пред децата му, едно от които е малко, това е колосален акт ", сподели Борисов. По думите му това окуражи още повече депутатите му да довършат правосъдната промяна, а сходни закононарушения били оставени от неговото държавно управление в предишното. " След като могат да посегнат на основния прокурор, значи могат да посегнат на всички. Шансът е, че той е бил в брониран автомобил. Искам да убедя всички, че такова грозно събитие, този атентат, който влачи неприятни последствия за България. Не съумяват да взривят и промяната, която сме почнали ", сподели още той.

От вторите в Народното събрание - обединението " Продължаваме Промяната " - " Демократична България " показаха, че осъждат всички дейности, ориентирани към дестабилизация на институциите и страната. " Разчитаме, че ще бъдат положени всички старания да се обясни обективната истина в този случай, въпреки да имаме подозрения дали има потенциал това да стане. Но в тази връзка желая да кажа, че също по този начин сме уверени, че този опит за атентат, както е избран, има за съществена цел да осуети радикалната промяна в прокуратурата посредством героизиране на жертвата, в тази ситуация на основния прокурор. Не бих желал да встъпвам тук в професионални елементи, само че има явни обстоятелства на инсценировка ", сподели Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

От " Възраждане " обявиха, че това е посягане против страната. " Смятаме, че такива актове би трябвало да бъдат осъждани и се надяваме службите да открият причинителите и да ги санкционират ", сподели Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ написа във Facebook, че опитът за атентат против основния прокурор е акт против държавността и националната сигурност на страната. Дойде коментар и от депутата му Петър Чобанов. " Трябва да бъде разследвано доста деликатно и да знаем, че не трябва да се протяга ръка на институциите и това, което назоваваме страна ", сподели Чобанов.

След като в началото резервираха безмълвие, по-късно от Българска социалистическа партия разпространиха позиция. " Българска социалистическа партия осъжда похищението против основния прокурор, което възприемаме като посягане против институцията. Настояваме за бързо и резултатно следствие и санкции за отговорните. Изразяваме угриженост от заплахата за задълбочаваща се дестабилизация на институциите. Настояваме за възпиране от крайни политически позиции и дейности, които биха съдействали за основаване на атмосфера на боязън и неустановеност в обществото ", се споделя в позицията на Българска социалистическа партия.

А от най-малката партия в Народното събрание - " ИТН " показаха, че това е опит за ликвидиране. " Той, добър или неприятен, е основен прокурор. Това е неприемливо ", сподели Тошко Йорданов, Има Такъв Народ. От Има Такъв Народ показаха и че това към този момент се отразява на имиджа на България.

По-късно скандал провокира и намесата на " израелски специалист ", пристигнал да проверява опита за атентат. Оказа се, че той е пристигнал в България час и половина преди атентата по напълно друг мотив, а след това от Софийската градска прокуратура обясниха, че той даже не е бил позволен за оглед на случая.

" Наблюдаващите прокурори не са позволили на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там ", се споделя в позиция на прокурорите, в която те допълват, че повече няма да изнасят обстоятелства и данни за следствието.

Седмица по-късно, откакто от ГЕРБ оповестиха, че еврокомисарката Мария Габриел ще бъде претендент за министър председател с мандата на ГЕРБ-СДС, изненадващо в срещите си с политическите партии Габриел разгласи за собствен приоритет предварителното премахване на основния прокурор. Около него се сплотиха множеството политически партии, а останалите разясниха, че промяната на един човек няма да промени правосъдната система и би трябвало задълбочена правосъдна промяна.

Ден по-късно шестима членове на Прокурорската гилдия предложиха предварителното освобождение на Иван Гешев като основен прокурор с претекста, че Гешев е направил " тежко нарушаване на служебните отговорности ". Предложението е подписано от Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание).

Очаквайте детайлности./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР