Като експерт в областта на педагогическите науки мога да кажа,

...
Като експерт в областта на педагогическите науки мога да кажа,
Коментари Харесай

Министър Цоков: Обмисляме седмокласниците, които са в болница, да могат да се явят на НВО през есента

" Като специалист в региона на педагогическите науки мога да кажа, че изпитът след седми клас, или националното външно оценяване, не търси единствено външна оценка на постигнатите от учениците компетентности, а извършва и още едно значимо значение. Това е приемен изпит за мечтаните от децата и техните фамилии гимназии, профилирани учебни заведения и професионални гимназии. И този изпит е претрупан с доста упования - както на родителите, по този начин и на учениците, с доста старания и може би освен през една образователна година, с цел да се показват те най-добре и да получат най-голям бал, с цел да могат да бъдат признати в най-хубавите учебни заведения ", означи той.

 

" Анализирахме, че в самия закон са сложени условия, свързани с кандидатстването след седми клас, което да се извърши въз основата на резултатите от външното оценяване. Това значи, че резултатите от тези изпити влизат в балообразуващата оценка, като по този метод външното оценяване се трансформира на процедура в приемен изпит - нещо, което селектира децата и предопределя един път вечно техния учебен път, а може би и житейски, и професионален път, означи министърът. " Затова търсим решение на този проблем. Ако децата заради някакво събитие се разболеят или се случи нещо в фамилията, или получат някакъв срив, психически, не могат да се показват най-добре, или въобще не могат да положат изпита, да могат да го създадат, тъй като до момента такива възпитаници получаваха служебни нули като резултат. Смятаме, че това освен не е заслужено, само че и лимитира достъпа на тези възпитаници до качествено обучение ", уточни министърът.

 

По думите му в последните дни с неговия екип търсят вярно решение учениците в седми клас, които са в болница, или имат доста сериозна причина, обвързвана с болест или с избрана покруса в фамилията, да получат втори късмет и да могат да покажат най-хубавото от себе си. Той разясни, че се обмисля такава дата за изпити след седми клас за външно оценяване - единият вид е да бъде през есента и тези деца ще могат да получат опция да се класират отвън класирането, без да нарушават приема на другите възпитаници в съответните учебни заведения, в които желаят, в случай че реализиран бала, с който са признати учениците в съответното учебно заведение.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР