Като една от причините за ниския обхват на допълнителното застраховане

...
Като една от причините за ниския обхват на допълнителното застраховане
Коментари Харесай

Идея Допълнителни застраховки надграждат здравноосигурителния модел

Като една от аргументите за ниския обсег на спомагателното обезпечаване се сочи прекомерно огромният пакет на здравната каса

Два са разновидностите за развиване на здравноосигурителния модел у нас – с въвеждане на в допълнение обезпечаване за услуги отвън поетото от здравната каса или на конкурентни на НЗОК фондове, счита ръководителят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова. " Моделът, който сме избрали – солидарният модел с 8% здравна вноска, не разрешава всички заплащания, които се случват в системата, да се регламентират посредством фонда. Голям е процентът на доплащанията от пациентите отвън рамките на здравното обезпечаване. Това провокира нуждата да се ревизира здраноосигурителният модел с опцията за надграждане или с конкурентни фондове на НЗОК. Ще се обсъдят няколко разновидността за това по какъв начин може спомагателните заплащания, които стават във връзка с дефицитни произведения или други процедури в лечебните заведения, да се случат през застрахователните или осигурителните фондове ", изясни тя през вчерашния ден пред БНР, написа в днешния си брой в. Сега. Дариткова напомни, че се чака в скоро време здравният министър Кирил Ананиев да предложи два нови модела за финансиране, надзор и развиване на здравния модел. Все още се разискват разнообразни разновидности, добави тя.
Идеята е да има спомагателна застраховка над наложителната здравна вноска, " тъй като здравното обезпечаване като взаимен модел подсигурява главен пакет, който би трябвало да бъде ясно дефиниран, и всички останали услуги и процедури да може жителите да избират дали да се застраховат за тях, или да останат с заплащания от джоба при положение на нужда, както в този момент ", посочи Дариткова. " В момента хората, плащайки здравна осигуровка, им се постанова да доплащат за медицински произведения, а когато се наложи за едно здравно произведение да се доплати кеш 1000 лв. при нужда от незабавна намеса, това е надалеч по-голям проблем за хората, в сравнение с, в случай че се застраховат с по-малки суми ", аргументира се тя. Според Дариткова жителите ще имат избор сред разнообразни самостоятелни пакети, които ще им се оферират от застрахователните компании.
Възможност за спомагателни здравни застраховки у нас има от години, само че те обгръщат дребна част от популацията, главно работещи в огромни компании, които поемат и спомагателните вноски на чиновниците си. Като една от аргументите за ниския обсег на спомагателното обезпечаване се сочи прекомерно огромният пакет на здравната каса. По закон спомагателните фондове могат да поемат услуги и лекуване единствено отвън пакета на НЗОК. При предходния кабинет " Борисов " опцията за делене на пакета на касата на главен и спомагателен, с което да се редуцират поеманите от НЗОК услуги и да се даде подтик на спомагателното обезпечаване, беше регламентирана законово. След това обаче поправката беше анулирана от Конституционния съд, тъй като в закона не беше категорично записано какво подсигурява НЗОК – да вземем за пример лекуването на незабавни положения и обществено значими заболявания, а не тъй като философията на смяната опонира на главния закон. От ГЕРБ обаче не пожелаха да одобряват разделянето на пакети в границите на предходния парламент.
На този стадий не се планува повдигане на наложителната здравна осигуровка, сподели още Дариткова.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР