Като дойде новото ръководство във ВМЗ-Сопот, ще ги уволни, а

...
Като дойде новото ръководство във ВМЗ-Сопот, ще ги уволни, а
Коментари Харесай

Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж

Като пристигна новото управление във ВМЗ-Сопот, ще ги уволни, а компенсациите ще са за стотици хиляди левове, сподели министър Стоянов

Държавни компании като ВМЗ-Сопот се тласкат към банкрут. За мен това е съзнателно, сподели в „ Тази заран “ по бТВ министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Той отговори на обвиняванията, отправени от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, че уволнява безпринципно специалисти и назначава свои хора, като посочи, че всички промени се правят въз основа на закона и на база на експертността на чиновниците и на техните морални качества.

„ Вчера имаше съвет на шефовете на ДКК и още веднъж се повдигнаха тематиките в тази посока. Аз като министър на стопанската система и промишлеността съм принципал на Държавната консолидационна компания. Назначих трима нови члена на Съвета на шефовете. Те бяха четирима, а минимума е пет и максимума – 9. Можех да уволня всички, с цел да имам цялостно болшинство, а оставих четиримата, назначени от Корнелия Нинова. Вчера те са заседавали. Поздравявам ги за решенията, които са взели! “, съобщи служебният министър.

ДКК е по този начин да се каже шапка на 15- 16 обществени предприятия и по тази причина преценям, че би трябвало да са 7 души в съвета на шефовете, тъй като активността е доста разнородна, разясни той.

„ Бившата изпълнителна директорка на ДКК щяла да жали личното си решение. Тя е била в този съвет през вчерашния ден, а не аз. Те са решавали. Дружествата, в които са направени промени са ВМЗ – Сопот, „ Кинтекс “ и „ Нити “-Казанлък “, съобщи Стоянов.

Той отхвърли да каже къде се изнасят мините от „ Нити “.

Хората във ВМЗ са доста обезпокоени, съобщи министърът. Той сподели графика за приходите в интервала април-август, на която се вижда, че през последните два месеца парите внезапно понижават – от 79 млн. на 26 млн. лв..

„ Според мен, съзнателно се води предприятието към банкрут. Разчитам на новото управление да каже каква е истината “, акцентира Стоянов.

„ Никой не обръща внимание на производството. Вижте по какъв начин се срутват приходите! Ако предприятието не създава, няма по какъв начин да развива обществена активност. С какво друго се занимават – назначения непрекъснато “, добави той.

„ Човек с един месец и девет дни стаж и с нула дни стаж по специалността е назначен на заплата 2,5 пъти по-голяма от междинната в предприятието, т.е. за 2450 лв.. Договорът е подписан в края на юни, обаче на 3 август се вкарва в контракта уговорка, че при каквото и съображение да бъде освободен, ще получава най-малко 6 заплати като обезщетение “, съобщи служебният министър.

„ Назначавани са хора в администрацията с големи заплати като пристигна новото управление, ще ги уволни, а компенсациите ще са за стотици хиляди левове “, изясни той.

„ Хората не работят. Спрели са да създават, тъй като няма материали. Конкуренцията ги е купила вместо тях “, акцентира Стоянов.

Той посочи, че министър на стопанската система е бил Калоян Методиев, а не Нинова и че той е упражнявал гнет над администрацията.

„ Някой единствено би трябвало да каже, че царят е гол. Видно е какво е ставало в министерството през последните 7 месеца. Той е викал хора, притискал ги е да напущат ", съобщи служебният министър.

„ В министерството очевидно заради този напън е пречила шеф „ Човешки запаси “, тъй като от нея минават всички назначения. Тя е била над 20 години във ведомството. Дисциплинарно е уволнена “, добави той.

Жена с 42 години стаж във ВМЗ-Сопот, която също е била началник на „ Човешки запаси “, е сега в болничен, тъй като са я притиснали и е зле, акцентира Стоянов.

На въпроса каква е повода ДАНС да влезе в „ Кинтекс “ той не отговори, само че посочи, че е употребявано времето при промяната на министрите и имало превод за над 800 хиляди лв. към офшорна компания. „ Видях документите. Предал съм ги на проверяващите органи. Не съм гледал какво е основанието “, призна министърът.

„ Хора, които са послушковци и вършат каквото им се подрежда, не ми трябват. Нужни са експерти, които да пазят ползите на сдруженията “, добави той.

„ Ударът върху стопанската система поради високата цена на газа ще е огромен. Над 150 компании към този момент са дали отговор на анкетата ни. Само половината, които употребяват газ, споделят, че могат да преминат на друго гориво, в случай че се постанова, само че това ще е доста скъпо. Убеден съм, че енергийният министър ще откри решение и газ ще има, само че въпросът е на каква цена. Поскъпването води към повишаване на инфлацията и към неконкурентноспособност на нашите предприятия “, разяснява Никола Стоянов.

„ Единственият метод да притъпим удара са обезщетенията, с изключение на търсенето на газ на по-ниска цена. Вече сме в диалог с бизнеса и синдикатите. Следващата седмица стартираме група по разработване и актуализиране на схемите, както за подкрепяне във връзка с електричеството, по този начин и за газа “, сподели още той.

Бившият шеф на кабинета на Корнелия Нинова като министър на стопанската система Калоян Методиев пък в отговор на казаното от служебния министър Никола Стоянов, съобщи, че от началото до края лъгал.

„ Министър на стопанската система беше Корнелия Нинова, доста мощен и праволинеен. Затова Никола Стоянов беше уволнен от Нинова за несправяне с работата си “, добави Методиев.

По думите му Никола Стоянов е назначен да прави мръсна работа изборите.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР