Като добър знак за затруднената китайска икономика, фабричната дейност нараства за първи път от 6 месеца

...
Официално китайско проучване казва, че фабричната дейност в страната е
Коментари Харесай

Официално китайско проучване казва, че фабричната дейност в страната е регистрирала първото си разширяване през шест месеца

От Associated Press, 30 септември 2023 г., 12:54 ч. Китайската федерация по логистика и покупки каза. Но старшият статистик на бюрото, Джао Цинхе, каза, че производствената индустрия все още е изправена пред известни трудности в своето възстановяване и развитие.

Откакто Китай премахна строгите си ограничения за COVID-19, неговите лидери се опитват да стимулират икономиката с поредица от мерки и обещават да подкрепят предприемачи, които създават работни места и богатство.

Постиженията в някои сектори са показали подобрения, включително във фабричната продукция и продажбите на дребно. Но кризата с имотите в Китай все още забавя икономическия му растеж.

Официалните данни сочат, че индексът, измерващ непроизводствените търговски дейности, е нараснал до 51,7 от 51 през август. Съставният индекс се повиши до 52 от 51,3.

Zhao каза, че подобрението, посочено от последните индекси, предполага, че нивото на икономическа активност се възстановява. С влизането в сила на правителствените политики положителните икономически фактори се увеличават, каза той.

Икономическото възстановяване на Китай обаче остава неравномерно. Разработчиците на недвижими имоти се борят да изплатят тежки дългове във време на слабо търсене. Миналия месец инвестициите в недвижими имоти са намалели с 8,8% спрямо предходната година.

Тежко задлъжнелият китайски строителен предприемач China Evergrande Group Investment спря търговията с акциите си в четвъртък в Хонконг. Той каза, че властите са го информирали, че неговият председател Хуей Ка Ян е бил подложен на „задължителни мерки в съответствие със закона поради подозрение за незаконни престъпления“.

Наблюдателите наблюдават как ще се разиграят други краткосрочни данни, включително тези за потребителските разходи по време на осемдневния есенен ваканционен период, който започна в петък.Паузата - която обхваща Празника на средата на есента в петък и също включва Националния празник в неделя - е най-дългата седмица на официални празници, откакто правилата за COVID бяха облекчени през декември.

China State Railway Group Co. регистрира рекорден дневен връх от 20 милиона пътнически железопътни пътувания на Петък, съобщи официалната информационна агенция Синхуа.

Икономиката на Китай е нараснала с 6,3% годишен темп през второто тримесечие на 2023 г., много по-бавно от растежа от над 7% което анализаторите прогнозираха въз основа на анемичния темп на активност предходната година.Приблизително един на всеки пет млади работници е безработен – рекордно високо ниво, което увеличава натиска върху потребителските разходи.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР