Като дете той обичал да слуша вълшебните разкази на баща

...
Като дете той обичал да слуша вълшебните разкази на баща
Коментари Харесай

Почина Кристофър Толкин – синът на автора на „Властелинът на пръстените“

Като дете той обичал да слуша вълшебните разкази на татко си
Кристофър Толкин, синът на великия Дж. Р. Р. Толкин, умря на 95-годишна възраст. Това оповестиха от Tolkein Society.

Като дете Кристофър обичал да слуша вълшебните разкази на татко си, а при започване на тридесетте години бил единствения слушател на ранните истории за Средната земя, разказва Endorion. За Кристофър и братята му бил написан „ Хобит ”, а в написването на „ Властелинът на пръстените ” взел участие и самият той, като рисувал карти и преписвал цели глави.

Кристофър Толкин постъпил в Оксфорд и по този начин се срещнал и с Инклингите. Обучението му било прекратено от Втората международна война. Той служил към Кралските военновъздушни сили в Южна Африка. Баща му постоянно му изпращал новите глави на „ Властелинът на пръстените ”.



След войната Кристофър Руел се върнал в Оксфорд и под управлението на К. С. Луис изучавал британски. Постепенно той се трансформирал в пълновръстен член на клуба на Инклингите.

След това Кристофър работил като преподавател и учител в Оксфорд във факултета по британски език. Заедно с Невил Кохил редактирал творбите на Чосър „ Разказът на продавача на индулгенции ” (1958), „ Разказът на игуменката ” (1959), „ Разказът на правника ” (1969). Откъси от своите научни студии той разгласил през 1960 г. под заглавие „ Сага за крал Хейдрек Мъдри ”.

През 1963 г. Кристофър бил определен за член на Братството „ Ню Колидж ”, Оксфорд и почнал да чете лекции по англосаксонски, средноанглийски и старонорвежки език и литература.

През 1975 г., две години след гибелта на татко си, Кристофър прекратил работата си като учител и се заел с редактирането и публикуването на неиздадените произведения на татко си. Под негова редакция се появили „ Сър Гауейн и Зеления рицар, Пърл и Сър Орфео ” (1975), „ Силмарилион ” (1977), „ Недовършени предания ” (1980), „ Чудовищата и критиците и други есета ” (1983). Също по този начин, през 1983 г. той се заел и с грандиозната работа по публикуването на ръкописите на татко си под общото заглавие „ История на Средната земя ”.

От дълги години Кристофър Толкин бе шеф на „ Толкин естейт ” — сдружение, ръководещо лицензите за литературното завещание на Толкин и правата над героите от Средната земя (без филмовите права за „ Хобит ” и „ Властелинът на пръстените ”. През 2017 година, на 93-годишна възраст, Кристофър се отдръпна от управлението на „ Толкин естейт ” и разгласи, че няма повече да редактира и издава ръкописите на татко си.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР