Като дете на директора на Берлинския зоопарк, Луц Хек изглежда

...
Като дете на директора на Берлинския зоопарк, Луц Хек изглежда
Коментари Харесай

Как нацистите се опитаха да съживят изчезнали видове животни

Като дете на шефа на Берлинския зоопарк, Луц Хек наподобява е предопределен за света на дивата природа. Но вместо просто да пази животните, Хек имаше по-тъмни връзки към тях: той ги ловува и прави опити.

Луц и по-малкият му брат Хайнц израстват заобиколени от животни като първо се грижи за дребни същества като зайци. И до момента в който момчетата се учат, зоолозите в цяла Европа разискват ролята на индивида в предотвратяването на изгубването и основаването на нови скотски типове.

„ Този спор се роди от нещо, което през днешния ден бихме смятали за много странни опити. Хората се опитваха да развъждат лигери и тигони “, споделя Клеменс Дрисен, откривател по културна география в Университета за проучвания Вагенинген в Холандия.

ЛИГЪРЪТ – ПЕРФЕКТЕН ХИЩНИК, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ВИРЕЕ В ДИВОТО

Докато въображението на животновъдите се вихри с мисли какви нови типове да сътвори, европейският бизон, прочут като зубър, е заплашен от изгубване в дивата природа. Учените стартират да обмислят ролята, която могат да изиграят зоологическите градини, за поддържане на този тип, а и други.

 Büste Hardenbergplatz 8 (Tierg) Lutz Heck

Луц Хек

Турът е порода говедо, което изчезва през 1627 година поради несъразмерен лов и конкуренция от домашните говеда. Братята имат вяра, че могат да пресъздадат животното посредством селектиране на съществуващи типове говеда по формата на рогата, окраската и държанието, и по-късно да ги развъдят, до момента в който получи нещо доближаващо първичното животно. Това се случва преди откриването на ДНК, тъй че всичко, което братята имат като информация за туровете, е от археологически находки и писмени записи. Те имат вяра, че щом актуалният добитък произлиза от тура, разнообразни породи говеда към момента имат чертите от по-древните им предшественици.

Братята обикалят континента, избирайки всевъзможни животни – от бикове за корида в Испания до унгарските степни говеда – с цел да основат своя тур. Те учат черепи и пещерни рисунки, с цел да решат по какъв начин би трябвало да наподобяват животното и доникъде на 30-те години двамата към този момент претендират за триумф в начинанието си. Говедата са високи с огромни рога и нападателен темперамент и способни да оцелеят с лимитирани грижи от хората. Животните са публикувани из цялата страна – от Мюнхенския зоопарк до горите на актуалните Полша и Русия.

 Hausrindlainz

Екземпляр от туровете на Луц

Но макар споделения им интерес към зоологията и отглеждането на животни, пътищата на братята се разделят доста, когато нацистите се идват на власт. В началото на 30-те години Хайнц е измежду първите хора, интернирани в Дахау като политически пандизчия поради подозрения за участие в Комунистическата партия и късия си брак с еврейка. Въпреки че е освободен, ясно е, че той в никакъв случай няма да завоюва от нацисткото ръководство, нито наподобява, че поддържа тяхната идеология, фокусирана с изключение на върху расовата и върху чистотата на природата и околната среда.

Луц пък се причислява към нацистката партия още при започване на ръководството й и си печели мощен съдружник: Херман Гьоринг, вторият пълководец на Адолф Хилтер. Двамата мъже се сплотяват поради споделения им интерес към лова и концепцията за възобновяване на немските естествени пейзажи на предците им. Гьоринг натрупа политически трофеи като салфетки и служи на доста позиции по едно и също време: той е министър председател на Прусия, главнокомандващ на Луфтвафе и капитан на Райх Хънт. Именно в това последно състояние през 1938 година той назначава Луц за отговорник по отбрана на природата.

 Steppentarpan

Екземпляр от конете на Луц

Люц продължава със своите опити за отглеждане с поддръжката на Гьоринг, експериментирайки с тарпани (диви коне, чиито потомци, основани от Хек, съществуват и до днес) и зубъри. Творенията му са пуснати в разнообразни гори и ловни резервати, където Гьоринг може да се отдаде на фантазията си да пресъздаде митични подиуми от немската епична поема „ Песента за нибелунгите “, в която героят Зигфрид убива дракони и други горски същества.

През 1941 година Луц отива във Варшавския зоопарк, с цел да управлява предаването на животните му в немски ръце. След като избира типовете, които биха били най-ценни за немските зоологически градини, той провежда частно ловно празненство, с цел да се отърве от останалите.

Понеже нацистите допускат, че са преходното ходило към възобновяване на арийците – с цел да се възвърне тази расова непорочност природата би трябвало да се трансформира от нечисто пространство в нацистко пространство. Въпреки че има малко директни доказателства за присъединяване на Луц в този развой, той кореспондира с Ойген Фишер, един от архитектите на нацистката евгеника.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР